Gata cu târgurile şi iarmaroacele. Acestea sunt folosite de micii fermieri doar pentru a se mândri cu ce au mai bun. Afacerile, mai nou, se fac pe internet. Cel puţin aşa spun o mare parte dintre crescătorii de păsări şi animale mici prezenţi la târgul organizat duminică, 3 aprilie, în Parcul Nicolae Bălcescu.
Timpul frumos a adunat la un loc câteva zeci de mici fermieri, cei mai mulţi din judeţul Bihor, dar şi din judeţele învecinate.
Din pasiune
Majoritatea spun că se ocupă cu creşterea păsărilor şi animalelor mici din pasiune şi nu urmăresc, neapărat un câştig bănesc. Cu atât mai bine când se câştigă şi ceva bani de pe urma hobby-ului.
Nagy Zoltan din Biharia nu lipseşte de la nici un târg de acest fel care se organizează la Oradea. Pune mult suflet în ceea ce face şi o face cu plăcere. La târgul de duminică a adus porumbei, curci, găini, iepuri şi bibilici. Fiind primăvară, avea de vânzare şi ouă pentru cei care doreau să se apuce de la zero de creşterea păsărilor. „De obicei iarna este mai greu, dar mă pregătesc din toamnă. Încerc să mai fac un ban şi din lansarea porumbeilor la nunţi”, spune fermierul.
Szilágyi Sándor din Sântion, crescător de păsări de ornament, a adus la târg o mică parte din „grădina zoologică” pe care o are acasă. Ne-a declarat că cea mai mare parte a vânzărilor o face pe internet, având clienţi din toată ţara. „Îmi vin clienţi din toată ţara. Din Bistriţa, din Ialomiţa, Moldova. Trimit şi prin poştă, că nu e scump. Foarte bine mi-au trecut bobocii de raţă de Rouen, de o zi, cu 5 euro bucata”, a precizat Szilágyi Sándor. În târg a adus boboci de gâscă de carne, de o săptămână, pe care-i vindea cu 25 de lei/bucata. Gâsca ajunge până la 9 – 10 kilograme. „Mi-au ieşi foarte bine puii anul acesta. Am circa 600”, se laudă fermierul.
Gheorghe Erdei din Oradea este, de asemenea, nelipsit de la târgurile de păsări şi animale mici. Este cunoscut în toată ţara pentru exemplarele de iepuri din rasa Uriaş gri german cu care se ocupă. La târgul de duminică avea nişte iepuroi pe care cerea 100 de euro. „Cea mai mare parte a vânzărilor o fac acasă. Vine lumea la mine, că-mi cunoaşte iepurii de pe internet. Este masculul meu de prăsilă, pe care-l vând, că vreau să-mi aduc alţii din Germania. Iarna asta am făcut bani frumoşi. Am fost la târguri în toată ţara”, s-a destăinuit Gheorghe Erdei.
De la târgul de duminică nu au lipsit, ca de obicei, copiii. Iepuraşii, porumbeii, căţeii, papagalii sau alte păsări şi animale îi atrăgeau pe micuţi ca nişte magneţi. Cei mai cuminţi au fost răsplăiţi de părinţi cu câte un trofeu constând într-un iepuraş sau o pasăre. Una peste alta, târgul a fost o reuşită, atât prin prisma participanţilor, dar, mai ales a vizitatorilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!