Filarmonica de Stat Oradea dedică femeii concertul intitulat „Serenada Feminității”. Acesta va avea loc sâmbătă, 8 martie, o zi în când doamnele, și nu numai, sunt invitate să se bucure de câteva dintre titlurile memorabile din muzica clasică sau pop.
Protagonista serii va fi una dintre cele mai apreciate soliste de operă din România, mezzosoprana Gabriella Varvari, o voce plină de strălucire și un șarm aparte. Alături de solista serii, vor urca pe scenă dirijorul Lorenzo Moroni, Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea. Concertul se va desfășura la sala „Enescu – Bartók” și va cuprinde piese care amintesc de muzica de film a legendarilor Ennio Morricone și Nino Rota, melodii celebre ale Tinei Turner sau The Beatles, precum și fragmente din musicaluri mult iubite: Sunetul Muzicii, Fantoma de la operă sau My Fair Lady, alături de multe alte surprize.
Gabriella Varvari s-a născut la Turda și a absolvit Facultatea de Muzică din Oradea în anul 2005. Cursurile de masterat le-a urmat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, pe care le-a finalizat în 2007. În paralel, a participat la cursuri de măiestrie la Barcelona și Augsburg, susținute de Bonaldo Giaiotti și Horiana Brănișteanu.
Este laureată a mai multor concursuri internaționale de canto, precum Concursul Sigismund Toduță – Cluj și Hans Gabor – Belvedere, Viena. Calitățile vocale deosebite, manifestate prin timbrul de excepţie, cu o paletă coloristică extrem de bogată, ambitusul generos, respectul pentru partitură, ținuta scenică impunătoare şi șarm sunt câteva atuuri care au impus-o încă din anii studenției în roluri de operă și operetă de mare amploare. Dintre acestea se remarcă prin rolul titular din Carmen (G. Bizet), Fenena (Nabucco – G. Verdi), Rosina (Il Barbiere di Sivigilia – G. Rossini), dar cu aceeași dedicație interpretează și Adalgisa (Norma – V. Bellini), Lola (Cavalleria Rusticana – P. Mascagni), Suzuki (Madama Butterfly – G. Puccini), Zerlina (Don Giovanni – W.A. Mozart), Cherubino (Le Nozze di Figaro – W.A. Mozart) și altele.
Repertoriul operistic este completat și cu apariții pe podiumul de concert, în mari gale de operă, în recitaluri de lied și în lucrări vocal-simfonice, câteva titluri fiind Misa Încoronării de Wolfgang Amadeus Mozart, Stabat Mater de Giovanni Battista Pergolesi, Stabat Mater de Gioachino Rossini, Oratoriul de Paști de Paul Constantinescu, Te Deum de Zoltán Kodaly, Recviemul de Giuseppe Verdi, Oratoriul de Crăciun de Johann Sebastian Bach.
Aparițiile scenice din țară sunt completate de invitații frecvente pe scene importante din Spania, Italia, Ungaria, Germania, Austria, Serbia. În prezent, mezzosoprana Gabriella Varvari este prim-solistă a Operei Naționale Române Timișoara.
Lorenzo Moroni este prim-cornist la Filarmonica de Stat Oradea, îmbrățișând astfel atât arta instrumentală, cât și pe cea dirijorală. Acesta s-a născut la Gallarante, Italia și a studiat cornul la Liceul de Muzică din Varese, continuând apoi studiile la Conservatorul Gaetano Donizetti din Bergamo. În Italia a colaborat cu instituții precum: Orchestra Simfonică din Milano și Torino, Academia Santa Cecilia din Roma sau Teatrul Carlo Felice din Genova.
Din anul 1998 Lorenzo Moroni s-a stabilit la Oradea, susținând în cadrul Filarmonicii, recitaluri camerale și concerte în calitate de solist. În plus, a colaborat cu instituții de cultură din țară, precum Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu-Mare, dar și Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și cea Maghiară din Cluj-Napoca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!