Slezinger Marcel, meşter pietrar din Bihor, şi-a propus să îmbine tradiţia autentică şi metodele moderne de finisare şi prelucrare a pietrei. Lucru care i-a şi ieşit foarte bine, fapt dovedit de numeroasele comenzi pe care le are.
Povestea meşterului pietrar, originar din Maramureş, dar stabilit la Oşorhei, este una interesantă.
„Eu am avut talent la desen încă din şcoala primară dar am ales o altă direcţie. Am lucrat ca şi mecanic auto, tâmplar dar am făcut şi sobe de teracotă. Am ajuns să cioplesc în piatră cu ajutorul arhitectului Dorel Cordoş din Sighet, cel care a proiectat şi Biserica Sfântul Andrei din Oradea. Pe vremea aceea nu ştiam nimic, iar dânsul avea un curs pentru pietrari. Astfel am învăţat această meserie”, spune meşterul pietrar.
Lucrări
Printre locurile unde Slezinger Marcel şi-a lăsat amprenta se numără şi catedrala ortodoxă din Cluj Napoca. „Mă tot bătea gândul să fac şi o facultate, astfel că am ajuns din nou la Oradea, la Facultatea de Design. După aceea am lucrat ca şi profesor timp de doi ani la Liceul de Arte”, povesteşte Slezinger Marcel.
Meleagurile străine l-au atras însă pe meşterul pietrar, astfel că vreme de doi ani a muncit în Anglia, desăvârşindu-şi măiestria. La Londra a lucrat la restaurarea unor monumente celebre precum The Monument, Gara St. Pancrea, Hotel Teh Langham sau Biserica St. Martin. „M-am întors să dezvoltăm şi ţărişoara noastră. Astfel că în 2010 a deschis o firmă de profil deşi lumea era deja în criză. Prima lucrare a fost o cascadă iar apoi au urmat şi altele”, precizează meşterul.
În prezent firma din Oşorhei execută prelucrarea, cioplirea şi finisarea pietrei pentru construcţii sau elemente de arhitectură dar şi lucrări artistice tridimensionale în piatră naturală: statui, basoreliefuri sau altoreliefuri. Pavaje, restaurarea şi căderi de apă sunt de asemenea executate.
Chiar şi un material aparent rigid şi rece, cum este piatra, poate fi însufleţit şi înnobilat printr-o prelucrare tehnică şi artistică deosebită. Piatra naturală oferă o multitudine de posibilităţi pentru arhitectură, decoraţiuni, iar meşterii pietrari de la Oşorhei le exploatează la maximum.
Materialele folosite de meşterii pietrari din Oşorhei sunt aduse din zonă dar şi din Ungaria.
Bani europeni
Şi pentru că banii europeni nu sunt doar pentru agricultură în firma din Oşorhei, care în prezent are şapte angajaţi, a accesat fonduri europene prin Măsura 312- Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi. Valoarea totală a proiectului a fost de 205.475 euro din care finanţarea nerambursabilă se ridică la 115.918 euro.
Cu banii primiţi au fost achiziţionate scule în domeniul sculpturii, investiţie care spune meşterul pietrar va facilita creşterea numărului de lucrări de pietrărie executate în firmă. De asemenea, a fost înfiinţată o unitate mecanizată de prelucrarea pietrei prin achiziţionarea unui CNC- utilaj cu control numeric computerizat, investiţie menită să faciliteze abordarea producţiei în serie. „Cu ajutorul echipamentului modern de prelucrare a pietrei se realizează lucrări complexe care prin sculptura manuală s-ar executa într-un timp îndelungat, lucrări pe care însă acest utilaj le execută în câteva ore”, a punctat Slezinger Marcel. JB – S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!