Aţi auzit de meserii precum vestitor, băieş, preparator ulei de copite, stereotipar, stopar? Dar de preparator surogate de cafea, opincar, valet, actuar sau treibar?
Poate, cu mulţi ani în urmă vestitorul era folosit la sate să transmită anumite veşti venite de la primării sau anunţa nunţile. Pe vremea lui Ceauşescu, când nu se găsea cafea, preparatorul de surogate de cafea avea mare trecere. Opincarul avea şi el mai mult de lucru pe vremea lui Cuza, azi opincile fiind folosite la costumele naţionale şi doar de o mică parte a ţăranilor, iar valetul era o meserie la mare căutare până la cel de-al doilea război mondial. Actuarul era un scrib care redacta procesele verbale la romani sau, mai nou, specialist în aplicarea teoriei probabilităţilor şi a statisticii matematice în diferite calcule. Băieşul este vechea denumire a meseriei de miner.
Sunt şi meserii care te face să zâmbeşti cu ar fi: cap de masă (în cazinou), butafor, ceprazar, haham (persoană însărcinată cu tăierea rituală a vitelor, păsărilor la mozaici), jonctor sau lustragiu.
Cu toate acestea, meseriile amintite fac parte din nomenclatorul Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), actualizată periodic de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pe de altă parte COR cuprinde şi meserii noi, apărute în ultimii ani: dealer, îngrijitor vilă, manager, manechin, purtător de cuvânt, etc. În prezent, COR numără 3.852 de ocupaţii, dar numărul lor se modifică în permanenţă în funcţie de modificările de pe piaţa muncii. COR reprezintă sistemul de identificare, ierarhizare şi codificare a tuturor ocupaţiilor desfăşurate în economie, indiferent de tipul şi locul desfăşurării lor.
Revizuire impusă de CE
„Ocupaţiile cuprinse în COR sunt rezultatul unei activităţi continue, pentru că piaţa muncii din România, ca şi cea din Uniunea Europeană, este o piaţă dinamică, supusă permanent unor schimbări generate, pe de o parte, de modificarea conţinutului unor activităţi, de dispariţia altora, precum şi de apariţia unui număr semnificativ de ocupaţii noi induse de procesele tehnologice actuale, de diversificarea producţiei şi de progresul tehnic, iar pe de altă parte, de criza economică”, se precizează într-un comunicat al ministerului.
Pe de altă parte, revizuirea clasificării a fost impusă de obligativitatea ca România să implementeze Clasificarea Internaţionala Standardizată a Ocupaţiilor – ISCO-08 şi să adapteze anchetele statistice conform structurii acestei clasificări reglementare impusă de Comisia Europeană.
Meseria de manechin are mare trecere în umtima vreme
Opincile mai sunt folosite doar la serbări şi festivităţi
Citiți principiile noastre de moderare aici!