Deputatul Adrian Merka (UDSCR) îi cere ministrului Sănătăţii înfiinţarea în comuna Popeşti a unui centru medical de permanenţă şi a unui punct de salvare şi de ambulanţă, cu maşina aferentă. Comuna Popeşti este a doua din Bihor ca populaţie, cu 8.500 de locuitori, după Sînmartin, iar de centrul medical şi de salvare de la Popeşti ar beneficia şi comunele Derna şi Brusturi. În total, 15.000 de locuitori. Adică mai mult decât are Marghita, Beiuş sau Aleşd.
„Fiecare zi care trece înseamnă și veți pierdute din lipsa serviciilor medicale. Locuitorii comunei Popești sunt puși în situația de a astepta între 30 de minute și o oră pentru a sosi o ambulanță în situații de urgență sau de a merge 20 de km, până în Marghita sau Suplacu de Barcău, pentru a se putea trata”, transmite Merka, precizând că în Popeşti este vorba despre „oameni care au trait o viață întreagă într-o zonă industrială, mulți dintre aceștia lucrând în minerit sau în domeniul agricol, deci a căror stare de sănătate este precară. Sunt oameni care au contribuit la bugetul de stat și la dezvoltarea țării noastre, dar care acum, când au mai multă nevoie, nu beneficiază de același sprijin din partea statului”. Prin înfiinţarea acestor facilităţi medicale, Merka arată că s-ar crea, astfel, stocuri de medicamente şi materiale sanitare pentru a face faţă situaţiilor cu care se confruntă.
Vin banii la sport?
Merka este şi promotorul prevederii legale prin care 3% din veniturile provenite din jocurile de noroc se alocă anual din bugetul de stat către Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), pentru încurajarea mişcării sportive la nivel naţional, precum şi pentru finanţarea cluburilor sportive, centre pentru copii şi juniori. În această calitate, deputatul UDSCR şi-a propus să urmească dacă, într-adevăr, banii prevăzuţi de lege sunt alocaţi spre sport, motiv pentru care a pus câteva întrebări Ministerului Finanţelor, dar şi MTS. Merka a întrebat Finanţele ce sume s-au strâns din taxa pe jocurile de noroc, cât a fost alocat către MTS şi cât estimează că se va aloca în 2016. MTS va trebui să răspundă, la rându-i, ce sumă i-a fost alocată din taxa pe jocurile de noroc, cum s-au folosit banii şi se cere o situaţie defalcată, precum şi obiectivlee propuse din sumele ce se vor colecta pe anul 2016.
Citiți principiile noastre de moderare aici!