„Nu vor consilierii. Şi-au păstrat opţiunea, de a renunţa la proiectul Aparegio”, ne-a declarat marti primăriţa de Biharia, Nagy Gizela. Vorbele sale vin să-l contrazică pe primarul Ilie Bolojan care declarat cu câteva ore înainte că Biharia s-ar fi răzgândit, în sensul de a rămâne în mega-proiectul ADI Aparegio.
Comuna Biharia doreşte acum să respingă proiectul de dezvoltare a reţelor de apa şi apă uzată, după ce în prealabil a aderat la ADI Aparegio. De asemenea, între comuna Biharia şi Compania de Apă Oradea există un contract de delegare a gestiunii apei, ca parte a procesului de accesare a fondurilor europene pentru acest mega-proiect de dezvoltare a înfrastructurii. În decembrie, la presiunea localnicilor, Consiliul Local Biharia revoca propria-i hotărâre, prin care adera la ADI Aparegio. Motivul? Tarifele prea mari practicate de CAO! Cu toate acestea, Prefectura Bihor consideră hotărârea ilegală iar contractul cu CAO rămâne în picioare, nefiind denunţat.
Nagy ar vrea…
Primăriţa Nagy Gizela pare a nu fi de acord cu consilierii locali, opinând că oricum sunt cheltuieli şi cu reţeaua de apă încropită în comună. Mai ales că această reţeaua începe să cedeze. „Cheltuielile suplimentare am şi aşa, pentru că am fosă septică. Apoi, conductele de apă actuale sunt din azbociment, care nu se foloseşte pentru că cancerigene. Aceste conducte au fost montate în 1960 şi nu se mai pot curăţa pentru că se rup. Sunt şi multe depuneri şi la capete apa nu e potabilă, ci e neagră, are crăpături, apa se infiltrează. Din 16 kilometri de conducte, la noi pe 10 km sunt din azbociment”, ne-a declarat primăriţa Nagy, dezamăgită că aleşii locali din Biharia nu pricep importanţa proiectului ADI Aparegio. Iar fără ei, primăriţa nu poate face mare lucru…
La anul, Biharia îşi va reabilita drumurile din 2,5 milioane euro, bani europeni, pe Măsura 3.2.2.. Însă o condiţie pusă de UE e ca trei ani după să nu se mai spargă aceste drumuri. Astfel, dacă Biharia renunţă la proiectul ADI Aparegio, în valoare de 5,8 milioane euro pentru Biharia, comuna din apropierea Oradiei va rămâne cu reţeaua actuală încă ani buni, de vreme ce conductele de apă trec pe sub axul drumurilor.
Martii, directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, aducea în discuţie şi elementul obligativităţii racordării României la normele europene de mediu. Aceste norme atrag după sine anumide standarde ce nu pot fi respectate fără investiţii precum proiectul ADI Aparegio. O problemă e chiar canalizarea care, dacă nu se face la standarde europene, poluează apele şi mediul înconjurător.
Stadiul proiectului
De altfel, ieri, primarul Ilie Bolojan şi directorul Gavra au prezentat stadiul proiectului, aprobat deja de Comisia Europeană, spre finanţare. Astfel, până la sfârşitul lunii ianuarie se doreşte demararea procedurilor de licitaţie pentru lucrările efective. Întreg proiectul a fost împărţit în 14 lucrări, dintre care 5 vor avea loc în municipiul Oradea şi 9 pe teritoriul judeţului.
„Dorim ca din luna februarie să postăm pe SEAP cele 14 seturi de lucrări, astfel ca în 4 luni de zile să parcurgem procedura de licitaţie, iar din vară să începem efectiv lucrările. Vor exista localităţi unde lucrările se vor suprapune şi va trebui să lucrăm conexat”, a spus primarul Ilie Bolojan. Întrebat ce se întâmplă dacă Biharia iese, totuşi, din proiect, în ciuda voinţei primăriţei Nagy, Bolojan a spus că, pur şi simplu, finanţarea europeană va veni fără cota cuvenită acestei comune.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!