Până în prezent numai câteva primării s-au interesat la APIA de modul de desfăşurare a programului dar nici una nu a depus cereri de intenţie pentru achiziţionarea de mere.
Termenul până la care se pot depune aceste solicitări a fost devansat până pe 1 noiembrie.
Conform OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli a devenit operaţională schema de acordare a sprijinului financiar furnizorilor de fructe. Astfel, începând cu anul şcolar 2009/2010 se acordă gratuit elevilor din clasele I – VIII care frecventează învăţământul de stat şi privat acreditat pentru o perioadă de maximum 100 de zile de şcolarizare, mere în limita valorii zilnice de 0,3 lei/elev. „Sprijinul financiar poate fi solicitat de consiliile judeţene, primăriile comunelor, oraşelor şi municipiilor după caz, care administrează activitatea de distribuţie a produselor în instituţiile şcolare, efectuează plata către furnizorii acestor produse şi îndeplinesc condiţiile de aprobare”, a punctat Traian Abrudan, directorul APIA Bihor.
Consiliile judeţene şi sau locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, după caz, sunt responsabile de organizarea procedurilor de achiziţie publică, desemnarea câştigătorilor, încheierea contractelor cu furnizorii, monitorizarea şi controlul distribuţiei fructelor.
Din import
Cel mai probabil, merele vor fi din import. În judeţ nici un producător nu îndeplineşte toate condiţiile. „Nu o să găsim producători autohtoni care să poată asigura cantitatea de mere necesară pe întreg parcursul anului şcolar. Chiar dacă ar avea această cantitate, nu au condiţiile necesare de a le putea păsta. Pentru ca merele să nu se strice este necesar pe lângă spaţiul frig şi o atmosferă controlată. La noi în judeţ, nu există un astfel de depozit”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!