Date neoficiale furnizate de surse din Ministerul Educaţiei arată că Universitatea din Oradea menţine cifra de şcolarizare bugetată de anul trecut. Astfel, conform unor date neoficiale, la Universitatea din Oradea, pentru anul universitar 2015/2016, la studiile de licenţă se prognozează în jur de 1.650 locuri bugetate, iar la masterat, în jur de 700 de locuri ar beneficia de alocaţii bugetare. Datele vor fi făcute publice în următoarea perioadă.
Beneficii
Chestionat pe marginea acestui subiect, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a declarat că este încă prematur să se discute despre numărul locurilor bugetate pe care urmează să le primească instituţia pe care o conduce.
Constantin Bungău a amintit însă despre o decizie luată în Senatul Universităţii din Oradea la sfârşitul anului universitar 2013/2014 care permite o reducere de 50% a taxei de şcolarizare pentru absolvenţii care se vor înscrie la cursurile unui al doilea program de studii de licenţă sau master.
„Noua lege a Educaţiei a scos dubla specializare, deşi aceasta îi ajuta mai ales pe cei ce se orientau spre învăţământul preuniversitar. Nu toţi profesorii cu o singură specializare reuşesc să-şi facă o catedră întreagă. Pe când dacă, de exemplu, pe lângă biologie ar fi studiat şi chimie şi-ar fi putut completa norma didactică. La fel, pot exemplifica avantajul unei duble specializări în Istorie şi Geografie. Pentru a veni în sprijinul candidaţilor interesaţi să urmeze o dublă specializare s-a votat ca aceştia să poată plăti 1.250 de lei pe an pentru un al doilea program de studii. Alte centre universitare nu au aşa ceva. Iar asta vine în ajutorul celor ce vor să se orienteze spre învăţământul preuniversitar, dar nu numai al lor. De cele mai multe ori şi piaţa muncii o cere”, a declarat Bungău.
Potrivit acestuia, înscrierile la Universitatea din Oradea vor debuta, la fel ca în anul precedent, imediat după anunţarea rezultatelor la examenul de Bacalaureat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!