Fasolea cu ciolan de anul trecut s-a transformat în fasole cu cârnaţi, în varianta 2011. Sărbătoarea naţională a fost marcată de municipalitate şi în acest an cu aproximativ 3.000 de porţii de fasole asezonată, aşadar, cu cârnaţi. Oferta gastronomică a fost inclusă de Primărie şi în programul oficial dedicat Zilei Naţionale a României. Semn că iniţiativa pornită de primarul Constanţei, Radu Mazăre, tinde să devină un obicei împământenit şi la Oradea, de actualul primar.
Startul la fasole s-a dat după ce s-a încheiat ceremonialul religios şi militar, din Piaţa Unirii. De la 11:30, orădenii au fost aşteptaţi în faţa Primăriei Oradea. Mulţi dintre cei prezenţi în Centru de 1 Decembrie nu s-au lăsat invitaţi prea mult, dovadă că în scurt timp s-au format cozi considerabile. Fasolea s-a dat gratuit şi contra-cost, după buzunar. Cei care s-au aşezat la coada „cu donaţie” pentru mâncare, au trebuit să achite 5 lei pentru o porţie. Municipalitatea s-a îngrijit să-i şi încălzească pe doritori, cu câte-un pahar de ceai fierbinte.
În ciuda problemelor economico-sociale tot mai accentuate pe care le traversează ţara, Ziua Naţională a României avut mai mare trecere printre orădeni, prin comparaţie cu anii trecuţi. Piaţa Unirii s-a umplut de români dornici să-şi afişeze dragostea faţă de naţiune. Frigul crâncen, aşteptat pentru ianuarie, a sosit la Oradea încă din noiembrie şi s-a resimţit şi ieri. Cu toate acestea, deşi nu i-a numărat nimeni, se poate spune fără teama de a greşi că orădenii au venit cu miile să asiste la manifestările prilejuite de 1 Decembrie.
Culorile românilor
Un alt aspect îmbucurător: mult tineret, destui părinţi care şi-au adus copilaşii şi mult roşu, galben şi albastru. În 2011, 1 Decembrie a fost mai colorat ca oricând, la Oradea. Vânzătorii ambulanţi de lângă staţia de tramvai au avut, desigur, meritul lor în colorarea peisajului. Drapeluri naţionale, steguleţe, fanioane şi cocarde tricolore, insigne cu stema naţională şi perniţe tricolore. Ba chiar şi steaguri ce puteau fi montate pe maşini. Toate acestea au fost oferite românilor patrioţi din Oradea, hotărâţi să îndure vremea, pentru a-şi celebra Ziua Naţională. Şi judecând după numărul celor care au ţinut în mână un tricolor sau şi-au prins la piept cocarda, nu a fost o zi rea pentru negustori. Dimpotrivă. La un moment dat, unul dintre ei abia apuca să-şi încaseze banii pe marfa „naţională” ce-i dispărea de pe tarabă, văzând cu ochii. 8 lei a fost „steagul auto” şi câte 3 lei steguleţul sau cocarda tricoloră.
Patriotism solemn
Programul oficial a fost acelaşi ca din fiecare an. A început la ora 10, cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă. Apoi s-a făcut trecerea în revistă a detaşamentului de onoare. A fost intonat imnul naţional „Deşteaptă-te, române!” şi s-a oficiat o slujbă Te Deum, de către preotul militar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă. După alocuţiunea prefectului Gavrilă Ghilea, a luat cuvântul şi istoricul Viorel Faur. Din program nu au lipsit nici cântecele patriotice, cântate cu patos de Coruk Traian Moşoiu.
Au depus coroane instituţiile statului, partidele politice, mai multe asociaţii şi fundaţii, precum şi liceele orădene. Ceremonia militar-religioasă s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare. După aceea, în jurul statuii lui Mihai Viteazul a avut loc un program cultural-artistic folcloric, ocazie cu care orădenii s-au prins în Hora Unirii.
În timp ce cântecele folclorice cu iz patriotic resunau de lângă Voievod, dincolo de Biserica Sf. Ladislau, chiar în faţa Primăriei, orădenii mai gurmanzi se aşezau cuminţi la coadă, pentru a degusta porţiile de fasole cu cârnaţi, pregătite şi în acest an de Primăria Oradea.
CĂLIN CORPAŞ
Ziua Romaniei sarbatorita in Piata Unirii
Grupuri politice langă Viteaz
Citiți principiile noastre de moderare aici!