„Cum este posibil așa ceva? În 2011, procentul a fost corect raportat la cei 204.000 de elevi eligibili să susțină Bacalaureatul. În 2017 raportarea s-a făcut la un număr mai mic de elevi, cei prezenți. Ministerul Educației a uitat să spună că în afara absolvenților de 12 clase care nu se prezintă, au rămas corigenți, ori sunt bolnavi. A pierdut, în numai șase ani, socoteala câtorva zeci de mii de elevi”, critică Cherecheş, care susţine că, astfel, MEN a umflat cifra promovabilităţii la BAC.
În 2017, au promovat 91.754 de candidaţi dintr-un total de 128.503 candidaţi prezenţi.
„Ministerul Educației a umflat procentele de promovare la Bacalaureat cu 14%, pentru că au calculat la numărul de elevi care s-au și prezentat la examen, nu la numărul total de absolvenți eligibili”, afirmă deputatul PNL Florica Cherecheş, folosindu-se de aspecte publicate de „România liberă”.
Trimitere la „prietena Andronescu”…
„De câțiva ani, Ministerul Educației prezintă cifre mai mari cu 10-20% decât în realitate. În 2017, au promovat bacalaureatul 91.754 de elevi, iar în 2011 – când au fost introduse camerele video – cu 1.500 mai mulți, adică 93.000. Interesant de observat e că în 2017 a fost anunțat un procent de promovare de 71%, iar în 2011 o rată de promovare de numai 46%, la un număr de elevi destul de asemănător. Doar în acest an, 30.823 absolvenți nu s-au prezentat la Bac. 36.749 absolvenți au dat Bac-ul și au picat. Raportarea asta falsă e perpetuată de ani de zile, pentru a creşte numărul tinerilor care trebuiau trimişi în universitatile private, că știu sau că nu știu carte. Asta, corelat cu desființarea, în 2009, a învățămantului profesional, de catre doamna Andronescu, o desființare făcuta cu stil: nu a schimbat vreo lege, ci pur si simplu nu a mai dat cifra de şcolarizare, oferind absolvenților un singur traseu educațional”, declară Cherecheş.
Ce propune Opoziţia
Aceasta promovează o serie de propuneri ale PNL pentru Bac: introducerea Bacalaureatului diferențiat, angajarea unui număr sufieicnt de consilieri școlari pentru orientare în carieră, concurs de admitere în liceu, promovarea intensivă a învățământului profesional, prezentarea unor trasee educaționale diverse, internat cu cazare și masă gratuite pentru elevii din mediul rural înscriși în învățământul profesional şi decontarea navetei acesotra, precum şi facilităţi fiscale pentru agenţii economici parteneri în învăţământul dual.
Citiți principiile noastre de moderare aici!