Deşi imaginea memorialului Eva Heyman este o reprezentare a tinerei orădence deportate, statuia este menită aducă în conştiinţa oraşului pe toţi copiii şi adolescenţii evrei deportaţi din Oradea la Auschwitz, spune Emilia Teszler, preşedinta asociaţiei.
Aceasta zice că, la finalul unui adevărat labirint birocratic – pentru o parcelă de 3/3mp în incinta parcului a fost nevoie de permisiuni de la toţi furnizorii de servicii din oraş, acorduri obţinute cu consum de timp şi bani – se află în faza finală, a autoriţiei de construire.
Memorialul este realizat de sculptoriţa Flor Kent, în Londra, artista a oferit gratuit mulajul sculpturii ce va fi turnată în bronz. Emilia Teszler zice că dr. Kent a realizat statuia unui copil pe baza unei fotografii cu Eva Heyman, fetiţa de 13 ani din Oradea care a ţinut un jurnal şi care a fost deportată la Auschwitz, unde a pierit. Fata reprezentată prin statuie, cu o expresie serioasă, pansivă, este aşezată pe un soclu, ţinând mâna pe o carte (sugerand jurnalul Evei), şi reprezintă întreaga generaţie pierdută a copiilor şi adolescenţilor evrei deportaţi din Oradea.
Nu e din bani publici!
Preşedinta ong-ului insistă asupra faptului că memorialul se realizează exclusiv din bani privaţi, proveniţi din donaţii. În afară de promptitudine şi amabilitate, demersul nu a beneficiat de nimic altceva din partea Consiliului local sau a Primăriei. Emilia Teszler spune că iniţial a depus o cerere pentru bani la Primărie dar a primit un refuz.
„Alături de munca voluntară a membrilor Asociaţiei Tikvah şi de contribuţiile pro bono ale lui Flor Kent în crearea mulajului statuii şi ale arhitectului Emodi Tamas pentru procedurile de aplicare iniţiale, am avut nevoie, evident, şi de sprijin financiar pentru turnarea în bronz a statuii, transportul acesteia, achiziţionarea soclului, transportul şi pregătirea acestuia, realizarea fundaţiei etc. Am primit acest sprijin financiar din partea următorilor şi dorim să îi prezentăm aici în ordine alfabetică: Andrews John din Marea Britanie, Brodie Cheryl şi David din Marea Britanie, Comunitatea Evreilor Mesianici din Oradea, Episcopia Greco-Catolică din Oradea, Episcopia Catolică din Oradea, familiile Mozes Terez şi Gabor din Israel, familiile Maurer, Friedman şi Buchalter, din Israel şi SUA, familiile copiilor lui Pajor Erno din Franţa, Feine Zvi din Israel, Geroe Susan din SUA, Hercz Amos din Canada, Herskovits Alfred din Marea Britanie, Jewish Distribution Committee din SUA, Klein Idit din SUA, Mozes Alfred din SUA, Stern Peter şi familia, din Oradea, Szenasi Erika din Canada, Tavaszi Hajnal din Oradea şi Todd Victoria din Marea Britanie.
Este posibil ca Asociaţia Tikvah să doneze în viitor acest memorial oraşului Oradea, funcţie de anumite condiţii asupra cărora Consiliul Local va lua o decizie. Am vrea ca amintirea acestei întregi generaţii pierdute de copii şi tineri să rămână în memoria colectivă a oraşului şi să îndemne la reflecţie asupra pericolelor discriminării, gândirii stereotipe, prejudecăţilor, intoleranţei, antisemitismului sau ale altui gen de ură îndreptat împotriva unei minorităţi, etnice sau de altă natură, şi la efectele acestora dacă nu le adresăm atunci şi acolo unde ele apar. În acest sens, sperăm că va exista posibilitatea includerii acestui Memorial inclusiv în proiecte educaţional”, este speranţa Emilia Teszler.
Citiți principiile noastre de moderare aici!