Un al doilea monument dedicat evreilor orădeni victime ale Holocaustului ar putea fi dezvelit, în Oradea, în a doua parte a acestui an, în Parcul Bălcescu. Ca urmare a eforturilor Asociaţiei Tikvah, proiectul amplasării memorialului Eva Heyman în Parcul Bălcescu este în ultimele faze ale procedurilor birocratice respectiv în faza turnării sale în bronz. Lucrarea e opera artistei britanice Flor Kent, autoare a mai multor sculpturi care reprezintă evrei sub ameninţarea deportării, copii şi adulţi, amplasate în Anglia şi în Cehia.
În Consiliul Local
Amplasarea statuii face obiectul unui proiect de hotărâre care a ajuns ieri, pe masa aleşilor locali. Acesta prevede că memorialul va ocupa un spaţiu la intrarea în parc dinspre strada Armatei Române şi va fi compus „dintr-un soclu pe post de bancă, de formă prismatică, realizat din calcar respectiv o statuie monobloc turnată din bronz, reprezentând figura în mărime aproximativ naturală a Evei Heyman, fetiţa de 13 ani deportată, respetiv o carte turnată din bronz, simbolizând jurnalul ei”, conform descrierii făcute de arhitectul Emodi Tamas.
„Avem avizele cele mai importante, de la Ministerul Culturii şi de la Comisia Municipală de Urbanism. Sperăm să reuşim dezvelirea în septembrie, am vrea să participe la eveniment şi artistul şi finanţatorii principali”, ne-a spus, în numele asociaţiei, Emilia Teszler.
Varianta orădeană a Annei Frank
Deşi puţin cunoscută, Eva Heyman este varianta orădeană a Annei Frank, adolescentă din Amsterdam. „Sunt două adolescente evreice care au păstrat câte un jurnal în timp ce lumea se schimba în jurul lor ca urmare a ocupaţiei naziste. Tânăra Eva, de 13 ani, s-a aflat în Oradea în timpul evenimentelor din martie până în iunie 1944, despre care a lăsat mărturii inestimabile în cartea sa unică intitulată „Jurnalul meu”. A trăit clipele terorii, atât prin deposedarea totală de bunuri a familiei sale şi a altor evrei orădeni, tratarea jignitoare a acestora, înghesuirea lor în cele două ghetouri din oraş, experienţele tragice de aici şi deportarea lor în lagărele morţii din Polonia, unde şi-a găsit şi-a sfârşit şi ea zilele”, arată arhitectul în proiectul de amplasare a memorialului. Monumentul este dedicat memoriei tuturor copiilor care au avut soarta Annei şi a Evei.
Autoarea lucrării este Flor Kent, cea care a realizat şi statuile „Fur das Kind” şi „Memorial of Nicholas Winton” care pot fi văzute în Viena şi în Praga.
Locul ales pentru amplasarea memorialului din Oradea nu este deloc întâmplător. Acesta se află în imediata vecinătate a fostului ghetou orădean mărginit de străzile Avram Iancu – Moşoiu – Mihai Viteazuil – Kogalniceanu – Sucevei. În chiar Parcul Bălcescu s-a aflat staţiei unde au fost încărcaţi în trenurile morţii zilnic, între două şi trei mii de persoane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!