Victorie tardivă dar nu lipsită de importanță a fostului consilier local Kirei Melinda, în procesul intentat pe tema banilor achitați de părinți pentru îngrijirea copiiilor în creșele orădene. Prima instanță i-a dat dreptate udemeristei și a dispus, printre altele, ca partea care a pierdut să îi achite costul expertizei financiar contabile cerută în cadrul procesului.
„Ar fi just, ca domnii Ilie Bolojan și Florin Birta să plătească costul expertizei, 1.233,66 Lei din propriile indemnizații, nu din banii publici”, consideră Kirei.
Dublu față de Cluj
„Subsemnata Dr. Kirei Melinda în iunie 2020, în calitatea de consilier local am solicitat anularea Hotărârii Consiliului Local Oradea nr. 522/2020, prin care s-a stabilit un cost mediu lunar de 1908 lei/copil, pentru copii care frecventeaza creşe Oradea. Astfel părinţii celor aproximativ 400 de copii din creşe ar trebui să plătească de două ori mai mult ca cei din Cluj Napoca, şi de patru ori mai mult decât suma stabilită legal (484,68 lei/lună/copil). După un an și patru luni, secția a III-a Contencios Administrativ și Fiscal în Hotărârea nr. 762/2021 din 4.10.2021 mi-a dat dreptate în totalitate”, transmite fostul consilier local prin comunicat de presă.
Decizia nu este, însă definitivă, Primăria are 15 zile să facă recurs. Kirei consideră, însă, că „în lumina expertizei fără echivoc, ar fi doar tragere de timp”.
Astfel, instanța a dispus anularea hotărârii inițiale și obligarea Consiliului Local al Municipiul Oradea să emită o nouă hotărâre pentru anul școlar 2020-2021 în sensul celor solicitate de mine și stabilită de Raportul de expertiză financiar-contabilă.
[eadvert]
Dacă decizia instanței se păstrează la curtea superioară, „părinții copiilor care au frecventat creșa pot cere restituirea diferenței. Părinții copiilor care acum sunt înscriși în creșe pot solicita recalcularea contribuției pentru anul școlar 2021-2022, care s-a stabilit la fel greșit pe modelul aniilor anteriori”, mai transmite Kirei. JB-C.GH.
Kirei Melinda a pornit, pe finalul mandatului său de consilier local, procesul împotriva administrației locale, acuzând fosta ASCO, acum Direcția de Asistență și Protecție Socială de practici ilegale: „Costul mediu lunar calculat de DASO este umflat artificial, cu scopul de a crește veniturile instituției prin contribuțiile lunare ale părinților sau reprezentanților legali”, era acuza sa.
Conform udemeristei, ASCO și acum DASO au inclus în calculul costului mediu și cheltuileli de personal, în condițiile în care legea permite asta doar pentru creșele private, nu și pentru cele de stat.
Conform estimărilor sale, impactul financiar aferent contribuției părinților pe un an ar fi la 231 mii lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!