Cu o precauţie atent studiată, primarul Oradiei a anunţat, chiar a doua zi după referendumul eşuat, că ar vrea un mega-referendum organizat la pachet cu Sînmartin şi Oşorhei – “OR-SI-OS”, o dată cu alegerile locale din 2016. Astfel, primarul nu se arată descurajat de neîndeplinirea cu bis a cvorumului în Oradea şi s-ar „băga” la o nouă iniţiativă pentru Oradea (cea mai) Mare. Mai cu seamă că în Oradea, a doua oară i-au lipsit doar 3.300 de voturi.
Popuş nu se grăbeşte
În timp ce la Oradea se repeta referendumul de unire cu Sînmartinul, iar primarul Ilie Bolojan făcea apeluri insistente către orădeni pentru a ieşi la vot, primarul comunei, Lucian Popuş, se afla în vacanţă, în Grecia. Popuş reuşise să-şi facă partea lui de datorie, referendumul având succes în Sînmartin, pe 10 mai.
[poll id=”140″]
Contactat luni seara şi întrebat cum vede ideea lansată de către primarul Ilie Bolojan, de a organiza încă un referendum de unire Oradea + Sînmartin + Oşorhei, o dată cu alegerile locale din 2016, Popuş a evitat un răspuns tranşant. A admis faptul că primarul Ilie Bolojan îl contactase deja în această chestiune. „Vom vedea, după ce mă întorc”, a fost mesajul lui Lucian Popuş. Semn că, poate, primarul Bolojan ar putea să-şi pună problema dacă şi Sînmartinul va mai vrea să se unească cu Oradea, de vreme ce orăşenii au spus „pas” unirii, în forma promovată de către administraţia Bolojan.
Dincolo, la Oşorhei, primarul Ioan Pop nu are nicio problemă cu organizarea unui referendum Oradea + Sînmartin + Oşorhei. „Nimic nu s-a schimbat din partea Oşorheiului. Nu am nimic că vine Sînmartin acum sau nu.
Ştiu că eu sunt Oşorhei şi mă unesc cu Oradea, dacă şi oamenii sunt de acord. Sigur, înainte sunt niște pași pe care trebuie să-i urmăm, din august până anul viitor. Prima dată trebuie să scoatem o Hotărâre de Consiliu în acest sens”, ne transmite primarul de Oşorhei.
Întrebat cum vede invalidarea referendumului din Oradea, Pop a dat vina pe caniculă, dar şi pe orădeni. „La canicula care a fost duminică, oamenii au preferat să stea la mic şi la bere. Oamenii au fost iresponsabili, în loc să pună pe primul loc interesul oraşului, au preferat alte activităţi”, e de părere Ioan Pop.
Obligatoriu şi-n Sînmartin
Deşi legea nu stabileşte o limită în timp a valabilităţii rezultatului unui referendum, cel realizat în Sînmartin pe 10 mai 2015 nu va mai fi valabil pentru ceea ce se intenţionează la anul, pentru „Oradea + Sînmartin + Oşorhei”.
Aceasta deoarece, dacă va fi organizat, referendumul de la anul va modifica în alt mod limitele Oradiei, decât ar fi modificat cele organizate în acest an. Astfel, va fi nevoie ca orădenii, sînmărtinenii şi locuitorii Oşorheiului să răspundă cu toţii dacă sunt de acord cu fuziunea prin absorbţie cu Oradea a comunelor Sînmartin şi Oşorhei. „Acel referendum ar modifica altfel limitele municipiului. De aceea, vor trebui întrebaţi toţi locuitorii din cele trei unităţi administrativ-teritoriale. Va fi o lege care va schimba limita administrativă a municipiului, în varianta „Oradea + 2” şi de aceea va trebui consultată toată populaţia”, ne transmite Alice Lupeş, şefa Serviciului Juridic al Prefecturii Bihor. Altfel spus, cei din Sînmartin vor trebui consultaţi încă o dată, chiar dacă în mai 2015 spuneau „DA” alipirii la Oradea. Aceasta deoarece, la anul, locuitorii din Sînmartin ar putea avea o altă optică în privinţa fuziunii cu Oradea şi Oşorhei la pachet. Este de la sine înţeles că Primăria Oradea va trebui să pună ceva pe masa locuitorilor din Oşorhei, pentru a-i atrage pe aceştia, însă aceleaşi resurse vor fi împărţite la trei, nu la doi! Ceea ce ar putea să nu mai fie pe placul celor din Sînmartin şi Băi. Rămâne de văzut în ce măsură orădenii îşi vor dori o extindere de o asemenea anvergură şi cum va reuşi primarul să le explice beneficiile unirii cu Oşorheiul, după ce nu a reuşit că Băile Felix şi Băile 1 Mai.
Vor mai candida primarii?
În ipoteza în care mega-referendumul se va şi organiza, campaniile electorale pentru alegerile locale din Oşorhei şi Sînmartin, de la anul, vor fi speciale. Trecând peste „amănuntul” că orarul de vot pentru referendumul local ţine până la ora 23, în timp ce cel pentru alegerile locale se încheie mai devreme cu două ore, va fi interesant de urmărit comportamentul candidaţilor. Câtă vreme locuitorilor din Sînmartin şi Oşorhei li s-ar propune varianta alipirii la Oradea, care vor fi mesajele candidaţilor la cele două primării, respectiv la poziţiile de consilieri locali? Se poate pune întrebarea dacă primarii în funcţie, care vor gira fuziunea – Pop şi, posibil, Popuş – vor mai candida, câtă vreme, de fapt, aceştia nu vor mai putea fi primari, în noua Oradea Mare. Aşadar, ar fi cel puţin ciudat ca Pop şi Popuş să candideze pentru o funcţie pe care nu o mai vor, ci, dimpotrivă, o doresc dispărută! Astfel, este foarte posibil să apară candidaţi care să se pronunţe împotriva fuziunii şi, implicit, să ceară voturile alegătorilor pentru a-şi pune în aplicare proiecte destinate comunităţilor, separat de Oradea.
Este de văzut dacă şi Ilie Bolojan va candida pentru un nou mandat. Este probabil ca Bolojan s-o mai facă, dacă dorinţa sa, pentru un nou mega-referendum se va putea materializa. Chiar dacă, înainte de referendumurile din 10 mai şi 14 iunie, repeta insistent că, în principiu nu-l tentează încă un mandat de primar al Oradiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!