De joi, orădenii din Nufărul 1 pot răspunde unui chestionar propus de Primăria Oradea și pot reclama problemele de amenajare a teritoriului cu care se confruntă în viața cotidiană. Primarul Florin Birta și arhitectul șef Radu Fortiș au prezentat în conferință de presă, în linii foarte mari, contextul consultării dar și principalele propuneri din partea administrației.
Mașina, problema no.1
Perimetrul studiat în proiectul de regenerare urbană este delimitat de străzile C. Noica, Morii, Bumbacului și Nufărul, iar metoda de consultare directă este un chestionar online, cu 9 întrebări fixe și cu un câmp special, unde cetățenii pot detalia alte probleme din cartier, disfuncționalitățile existente, din punctul lor de vedere.
Chestionarul a fost postat pe pagina oradea.ro și se adresează, în principal, celor peste 17.000 de locuitori din Nufărul 1.
Arhitectul șef a precizat că mașina, automobilul personal, este problema principală care îi frământă pe orădeni, deci aceasta este și grija municipalității.
Drept urmare, municipalitatea vine cu o propunere fără precedent în Oradea: o parcare subterană, pe trei nivele, sub o parte din curtea Liceului Onisifor Ghibu și sub parcul din imediata vecinătate sa.
Capacitatea parcării ar fi de 1500 de locuri. Ar acoperi însă, nici o cincime din necesarul estimat în cartier. Conform studiilor de care dispune Primăria, în perimetrul Nufărul 1 sunt peste 5.800 de mașini.
Chestionarul pus la dispoziție de Primărie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdfVFOQ6AqeGMBZhomKSR0IlKjgRsaZOki796hndo8KR2zXig/viewform
Consultarea se va încheia în 24 aprilie. A doua etapă va fi realizarea unui Plan Urbanistic Zonal, dedicat strict celor din zonă.
Vin banii europeni!
Primarul Birta a precizat că momentul ales pentru aceste dezbateri are legătură cu lansarea unor linii de finanțare pentru regenerarea urbană.
„Am spus mai demult că regenerarea urbană pe fonduri europene va fi folosită în Nufărul 1. E un cartier în care Primăria Oradea nu a mai investit de 10 ani, pentru că am avut acest proiect geotermal cu care ne-am chinuit. Ne-am judecat și acum am ajuns la implementare. La finalul acestui an ar trebui să fie implementat. Noi am tot spus oamenilor că nu amenajăm curțile blocurilor pentru că nu ar fi anormal să facem ceva și apoi să spargem tot într-un an, doi, ca să punem rețelele. Acum a venit momentul implementării”, a explicat edilul.
Oradea are rezervate fonduri de peste 60 milioane euro din POR pentru regenerare urbană, spații verzi și mobilitate urbană, dintre care 11 milioane sunt pentru regenerarea urbană din Nufărul. Recent, spune Birta, a venit confirmarea că sumele se vor dubla „și vom putea depune proiecte de până la 300%, în caz că banii nu se acoperă cu proiecte în țară se redirijează spre cei care au proiecte mature”.
Trimite articolul
XSi cat va fi abonamentul, 2000 lei pe an? O sa-i oblige pe toti din zona prin desfiintarea parcarilor din cartier sa parcheze acolo, criza parcarilor tot va persista si dupa. Ca se aplica metoda desfiintarii parcarilor de pe strazile din centru
Taranii din Nufaru nu merita asa ceva, ar trebui facuta in Iosia la case, se pot demola cateva case din cartier si construita acolo, ca sa obligi taranii din Santandrei sa lase masina acolo si sa ia tramvaiul
-
Bi e ca in Sarcau la tine e mai bine.
-
Ivanov aka adi13 aka Petre93 aka Maikeltroll aka sandu2100. Furt de identitate numește când postezi cu numele meu.
-
Mega, super, extra, urias, nemaivazut, galactic, cea mai… cuvinte care apar la fiecare comunicare a primariei. Oradea, de fapt o cocina plina de tarani….
-
Taranii ca Alexandru Ciucle zis drop sau sandu2100
grandomania