Începând din 26 noiembrie 2012, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) primeşte cereri de finanţare pentru investiții în modernizarea exploatațiilor agricole, dar și creșterea adăugată a produselor agricole și forestiere.
Astfel, în perioada 26 noiembrie 2012 – 18 ianuarie 2013, cei interesați să investească în agricultură vor avea la dispoziție 150 de milioane de euro prin Măsura 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole și 80 de milioane de euro prin Măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere.
Sume
Pentru această sesiune de primire a proiectelor, fondurile nerambursabile alocate Măsurii 121 sunt defalcate pe fiecare dintre sectoarele principale agricole ale acesteia. Astfel, sectorul vegetal va beneficia de 48 de milioane de euro, iar cel de creştere a animalelor de 72 de milioane de euro. De asemenea, pentru implementarea standardelor pentru lapte crud și protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, beneficiarii vor avea la dispoziție 20 de milioane de euro.
Totodată, pentru a facilita accesul la sprijinul financiar oferit, în cadrul acestei sesiuni, beneficiarii Măsurii 141 – Sprijinirea exploataţiilor agricole de semi-subzistenţă vor avea alocaţi separat 10 milioane de euro, pentru a depune proiecte în cadrul Măsurii 121. Cu alte cuvinte, beneficiarii Măsurii 141 vor avea o alocare separată care îi va ajuta să poată asigura dezvoltarea exploataţiei agricole pe care o deţin.
O altă posibilitate de a primi finanțări europene nerambursabile o reprezintă Măsura 123 – „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”.
Și în cazul acestei măsuri de investiții, fondurile care vor fi acordate sunt defalcate. Astfel, proiectele prin care se asigură implementarea standardului privind laptele crud beneficiază de o alocare de 20 de milioane de euro, iar beneficiarii care doresc finanțarea proiectelor care vizează investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole care procesează materii prime incluse în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comisiei Europene (cu excepția produselor piscicole) și care obțin produse incluse în Anexa I din sectoarele prioritare, au la dispoziție 60 de milioane de euro.
Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect din cadrul Măsurii 123 este de 3 milioane de euro, în condițiile unei cofinanțări maxime de 50% din valoarea eligibilă a proiectului.
Solicitanții bihoreni de fonduri europene nerambursabile pot depune cererile de finanțare pentru Măsurile 121 și 123 la sediul OJPDR între orele 9 şi 14:00, ultima zi pentru depunere fiind vineri, 18 ianuarie 2013.
Pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție, solicitanţii de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidurilor Solicitantului aferente acestor măsuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!