Protocolul are drept scop implicarea activă a celor două părţi în vederea informării, popularizării şi implementării medierii, ca metodă alternativă de rezolvare a litigiilor comerciale din cadrul mediului de afaceri din judeţul Bihor. „Pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bihor funcţionază şi Camera de Arbitraj unde se pot soluţiona conflictele dintre firme dar concurenţa nu poate fi decât benefică. Noi suntem deschişi la orice formă de colaborare, încercând astfel să degrevăm instanţele şi totodată să venim în sprijimul firmelor”, a precizat Constantin Badea, directorul Camerei de Comerţ şi Industri Bihor.
„Arbitrajul şi medierea nu se exclud. Acestea sunt alternative eficiente în slujba cetăţenilor şi totodată modalităţi mai eficiente de soluţionare a disputelor cu tentă comercială. Rata de succes a medierii fiind de 65-80%”, a spus Ionuţ Novac, copreşedinte al UNMR Bihor.
Problema instanţelor supra aglomerate a fost reiterată şi de Cristian Danileţ, preşedintele UNPR Bihor. „Instanţele sunt supraaglemerate, sufocate, ceea ce le face extrem de vurnelabile, astfel că apariţa altor metode de soluţionare a conflictelor, a litigiilor este impetuos necesară”, a punctat acesta.
În prezent în Bihor funcţionează patru asociaţii profisionale ale mediatorilor, fiind înregistraţi 56 de mediatori autorizaţi. Conform statisticilor aceştia au la activ 35-40 de cazuri mediate.
Protocol
În urma protocolului încheiat luni, Camerea de Comerţ şi Industrie Bihor va publica într-un loc accesibil lista membrilor UNMR, va permite desfăşurarea în sediul său a unor activităţi specifice de informare, promovare a medierii şi va recomanda şi încuraja medierea pentru persoanele juridice inplecate în litigii ce pot deduse medierii, atât înaintre de sedizarea instanţei, cât şi după înregistrarea cauzelor pe rolul acesteia.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!