Cu buna, cu „ne-buna”, CET-ul umblă să-şi recupereze banii de la datornici. Angajarea de recuperatori care să sâcâie oamenii, aşa cum s-a întâmplat la Brăila, era una din marile spaime la instalarea noului administrator special, Ionel Necula, în 2013. Varianta nu merge aici, pentru că băştinaşii nu-s rentabili – vor spre 50% din banii încasaţi. Necula propune, acum, medierea cu profesionişti în tentativa de recuperare a datoriilor. „Facem o încercare cu un prim lot de 50 de debitori. De patru zile am trimis invitaţiile şi în maxim 15 zile ar trebui să vină la prima şedinţă”, spune acesta. Zice că optează pentru această variantă şi din raţiuni de confort psihic a datorinicului: „dacă-l invităm la noi, e pe teritoriul nostru şi se poate simţi intimidat, aşa că am optat pentru un teren neutru, la sediul firmei de mediere”. Mediatorul este o firmă de avocatură cu sediul în curte cu Camera de Comerţ, pe strada Mihai Eminescu. „Dacă ajungem la o înţelegere pe eşalonare, medierea se va plăti în părţi egale, de noi şi debitor, câte 150 de lei”, spune Necula.
De fapt, singurul aspect de negociat este termenul de plată, pentru că legea nu permite anularea penalităţilor sau a datoriilor.
Dacă părţile nu ajung la vreo concluzie, simpla dovada că o tentativă de mediere a avut loc, urgentează procesul ulterior. Costurile se recuperează, apoi, de la cel ce pierde. În prezent, totalul creanţelor CET este de peste 15,8 milioane de lei, de la 1868 debitori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!