Actorul și omul de televiziune Florin Călinescu a început discuția prin a spune că dr. Pantiș este un erou în medicina de transplant, prezentând și o plachetă de onoare primită în 2018 de medicul orădean.
„Este o onoare pentru că am fost nominalizată de Societatea Mondială de Transplant la Congresul Mondial de Transplant din 4 iulie 2018, la Madrid”, a spus dr. Carmen Pantiș.
Călinescu a punctat că dr Pantiș este medic anestezist.
„Sunt anestezist, dar sunt din 2008 coordonator de transplant, care este o profesie extraordinar de frumoasă și grea în același timp, care face ca acel „Da pentru viață” sau există viață după moarte să se înfăptuiască, în momentul în care familia cu un donor în moarte cerebrală să spună da pentru donarea de organe și țesuturi”, a replicat medicul orădean.
Născută în Castelul din Balc
Călinescu a spus apoi că dr. Carmen Pantiș este născută și crescută în Oradea, iar Pantiș i-a explicat că de fapt s-a născut la Balc, chiar în Castel, într-o vreme în care se luase curentul în sat.
[eadvert]
Castelul din Balc aparținea Familiei Regale, însă în acea perioadă era deținut de familia Ceaușescu.
„Moașa avea cheile castelului. Singurul generator de curent din sat era acolo la Balc, unde am văzut lumina zilei. Nu era curent în sat când mama dorea neaparat să mă aducă pe lume și a fugit repede moașa cu mama de mână”, a mai spus Pantiș.
„Tatăl meu a murit sub ochii mei”
Întrebată de prezentatorul emisiunii din ce motiv a luat decizia de a deveni coordonator de transplant, medicul orădean i-a povestit că totul a provenit dintr-un doliu patologic, tatăl medicului murind sub ochii ei.
„Partea această de coordonare de transplant a provenit dintr-o situație cu totul și cu totul aparte, un doliu patologic. Tatăl meu a murit sub ochii mei în Timișoara, în timpul unei operații pe cord și n-am găsit empatie în sistemul medical de acolo. Așa a fost să fie (…) Știm de toate dar în momentul în care comunicăm veștile proaste nu suntem atât de buni la acest capitol. Am fost devastată, anestezistă fiind am încercat să mă vindec prin cursuri de paleație, de comunicare de vești proaste, breaking bad news. Este foarte important ca un coordonator de transplant să înțeleagă durerea familiei, pentru că niciodată ei nu au trecut prin așa ceva”, a mai relatat medicul orădean.
Cum procedează un coordonator de transplant
Întrebată de Florin Călinescu pe cine încearcă să convingă, în cazul unei prelevări de organe, pe cei care donează sau cei care primesc, aceasta a replicat.
„Coordonatorul de transplant vorbește și comunică cu familiile celor care au donorul în moarte cerebrală. Eu nu intru în sala de operație în acest context, avem o altă echipă care se ocupă de anestezia donorului. În cazul donării de organe eu fac doar discuția cu familia, după care altcineva prelevează, intru în sala de operație strict pentru coordonarea intervenției chirurgicale, dar nu am un rol de activ în această intervenție chirurgicală. Nu fac anestezia și nu intru în sală. Specialitatea mea este anestezie și terapie intensivă. Donorul încă trebuie să aibă funcții vitale. Donorul este cu moarte cerebrală, moartea creierului, ireversibilă și organele sunt vii datorită terapiei intensive, performante, existente la ora aceasta în lume. În momentul în care moartea cerebrală este declarată, pe o legislație care în România este foarte strictă, exigentă, urmărește absolut toate principiile europene în ceea ce privește principiile europene, mondiale. Legislația în România este foarte corectă. Din 2004 funcționează Agenția Națională de Transplant și legislația este extrem de corectă. În momentul în care s-a declarat moartea cerebrală de o echipă din care eu nu fac parte, sunt anunțată și eu, la fel ca și alți colegi coordonatori de transplant din România, merg și discut cu familia. În România, spre deosebire de alte țări din UE, avem acordul informat. Nu se pot preleva organe sau țesuturi fără acordul familiei. Chiar dacă să spunem în timpul vieții, donorul și-ar fi dorit să doneze”, a mai declarat Pantiș.
Întrebată de Călinescu dacă există ființe lucide care semnează că vor să-și doneze organele în caz de deces, Pantiș a spus: Că aceștia pot informa familia, spunând că după deces ar fi de acord cu donarea de organe. Dar să meargă la notar mai puțin.
„Sunt persoane care se gândesc și chiar informează familia. Sunt și motocicliști care sunt de acord, dar nu au nicio valoare aceste declarații pentru că așa funcționează legea în România, că trebuie întrebată familia. Așa este acest acord informat. Dacă pacientul în timp ce se află în moarte cerebrală și este conștient spune că vrea să doneze organele, familia ar trebui să-i respecte dorința. Dacă pacientul dorește, familia de obicei semnează, fiind un mare ajutor pentru coordonatorii de transplant, care nu mai trebuie să facă muncă de convingere”, a mai spus medicul.
Peste 200 de prelevări la Oradea
Întrebată de Călinescu câte prelevări de organe a coordonat și câte discuții cu familiile donatoare a purtat, medicul a precizat: „Lucrez din 2008, deci peste 500 de interviuri, pentru că 200-220 donori reali, finalizați cu prelevare de organe am avut în Oradea. Au existat situații când donorul a fost infectat cu virus C, cu Virus B, cu HIV, având o foarte mare importanță. Nu se poate preleva niciodată, peste tot unde circulâ sângele, acolo merge și virusul. Trebuie să ai extrem de mare respect atât pentru cel care donează, dar și pentru cel care acceptă organul. Pentru că nu îți poți permite să recoltezi un organ bolnav sau infectat, aparent sănătos și infectat, pentru că transmiți boala receptorului”, a mai povestit medicul orădean.
Impedimente religioase
Călinescu a abordat câteva momente mai târziu un subiect mai sensibil și a întrebat-o pe dr. Carmen Pantiș dacă sunt impedimente religioase care împiedică prelevarea de organe.
„Martorii lui Iehova sunt acea grupare care nu sunt de acord cu transfuzia de sânge, dar în mod interesant acceptă transplantul de organe. Tocmai pentru că există un moment în timpul intervenției chirurgicale de prelevare, în care tot sângele din organismul decedatului este scos afară și se reumple cu soluție de custodiol, care este specifică ca aceste organe să se pună în gheață. Sunt timpi specifici. Inima rezistă 4 ore la ischemie, ficatul în jur de 6-8 ore, rinichiul puțin mai mult, fiecare organ are timpul lui de ischemie și pentru asta se fac eforturi disperate”, a mai precizat dr. Pantiș.
Potrivit dr Pantiș, organele care se pot preleva sunt inima, plămâni, ficat, rinichi, intestin ( la noi în țară nu se face, dar sunt țări occidentale în care se prelevează), uter și țesuturi.
„Piele, țesut osos, măduvă osoasă, valve cardiace, vase de sânge, ligamente, cornee. În privința corneei, familiile sunt mai reticente la această categorie, doar acele familii care sunt de acord să incinereze persoana decedată sunt acord să doneze tot. Cei care doresc ca mortul să fie expus, la priveghi, la înmormântare, acolo e mai greu”, a mai spus medicul.
Întâmplare inedită la Oradea
Dr. Pantiș a relatat apoi o întâmplare inedită produsă în urmă cu câțiva ani, când tatăl unei fetițe, pădurar fiind a cules ciuperci care nu erau comestibile și după ce le-au mâncat ambii au ajuns în spital, în același salon cu un adolescent orădean care fusese lovit de o mașină.
„Am încercat întotdeauna să nu fac presiune asupra familiei, o singură dată am avut o situație cu totul și cu totul inedită. Dacă vă puteți imagini o asemenea tragedie în Oradea, o fetiță de 18 ani a mâncat ciuperci culese de tăticul ei, care culmea că era pădurar și în același salon cu cei doi s-a internat un băiețel de 16 ani, lovit de o mașină, cu traumă cranio-cerebrală, în moarte cerebrală. Și fetița și tatăl au fost puși pe dializă hepatică, tatăl a decedat, fetița a fost primită la Fundeni, având nevoie de ficat. După 48 de ore am avut o discuție foarte lungă cu familia băiețelului, erau în același salon și aveau același tip de sânge, fiind nevoie să fie compatibilă grupa de sânge. La orice situția de donare trebuie să fie sângele compatibil. Mama băiețelului, împreună cu surorile m-au întrebat dacă este adevărat că o fetiță din Oradea are nevoie de ficat. Nu știam că în social media foarte multă lume căuta sânge compatibil pentru fetiță. I-am spus că da, într-adevăr are nevoie de ficat, dar nu am certitudinea că dacă dumneavoastră sunteți donorii, ficatul va ajunge la această fetiță. Miracolul s-a întâmplat, fetița este în viață, a dat Bacalaureatul. Din nefericire, fetița a rămas orfană pentru că mama ei murise de cancer cu câteva luni înainte, iar tatăl intoxicat cu ciuperci, însă a fost realmente un miracol”, a mai declarat medicul Pantiș.
Întrebată de ce nu a rezistat tatăl, medicul Pantiș nu a exclus ipoteza să fi mâncat mai multe ciuperci, pur și simplu făcând o insuficiență hepatică acută fulminantă și (…) Călinescu a rămas uluit de această tragedie, dat fiind faptul că tatăl fetiței era pădurar și se pricepea la ciuperci și cu toate acestea s-a ucis pe el și și-a băgat fetița în spital, fiind și ea la un pas de moarte.
Ambii au căzut de comun acord, că la fel ca și virusul Sars-Cov-2 (COVID), și ciupercile suferă niște mutații, ele de fapt arată la fel și de fapt sunt otrăvitoare.
Pantiș a spus că văzând atâta suferință în jur îi vine în minte versetul din Iov, care spune că: Omul se naște să sufere, așa cum scânteia se naște să zboare.
„E prea multă suferință, și în momentul în care cineva are un mort în familie, un donor, există această oportunitate să salveze o viață, lucru pe care nu îl realizează atunci. Aici e rolul coordonatorului de transplant, Aici e magia, în momentul în care familia spune da, mă gândesc bine și sunt de acord să donez organele fratelui, a fetiței, a soțului, a soției, a mamei, «Da, sunt de acord să le donez». Pentru că sunt atât de supărați de multe ori, în general românul nu este un om egoist, dar sunt atât de șocați în acele momente în care li se spune ruda ta e moartă, acestora nevenindu-le să creadă că cei dragi sunt ținuți în viață doar de aparate”, a conchis dr. Pantiș.
Emisiunea Florin Călinescu Show a debutat pe 19 noiembrie la PrimaTv. De la debutul emisiunii au fost invitați actori, politicieni, cântăreți, influenceri și alte categorii de persoane. Dintre acestea precizăm câteva nume: George Simion, Ana Morodan, UDDI, Petra, Codin Maticiuc, Magda Catone, Andrei Caramitru, Andreea Berecleanu și alții.
Trimite articolul
XCalinescule, ai nevoie de ceva organe mai repede? o lauzi ca sa te bage in fata?
-
Nea Florine!
Zic asa ptr. ca sunteti mai mare ca mine cu doar cativa ani.
Dar va respect ptr cariera, carisma, personalitate, renume si prestanta.
Altfel vi-as zice simplu – Calinescule.
Stiti pe cine ati chemat in emisiune?
Stiti care ii sunt meritele reale acestei baragladine de pe la Sarbi – Bihor??
Habar nu aveti.
Si nici nu veti sti vreodata.
Sotia mea si toate neamurile pe care mi le-a dat D-zeu din partea ei sunt din zona folclorica a Bihorului de unde s-a cam scos la civilizatie dansa, doamna doctor Pantea.
Stii ce medic mediocru, sau poate mai bine spus slab, era dansa in tinerete?
Nu stii nea Florine.
Ca nu ai de unde.
Stii ca s-a combinat prin casatorie cu un “frate” pocăit penticostal ahtiat dupa bani, averi si pozitie sociala?
Nici asta nu ti-a zis.
Stii ca ala a fost un mare traficant contrabandist de produse petroliere prin anii 2000?
Nici asta nu ti-a destainuit.
Stii d-tale nea Florine, că din ceea ce a “greblat” elementul evazionist, a pus bazele unei constructii de viitoare clinica privata pe aliniamentul str. Matei Corvin din cartierul Episcopia Oradea, in spatele statiei peco Petrom de azi?
Cladire pe care a ridicat-o ptr. distinsa doamna doctor si cu contributia sa provenita din evaziune fiscala in forma continuata si trafic ilegal de produse petroliere!!
Precum si din credite bancare obtinute prin trafic de influenta.
Nu ti-a spus nici asta.
Clar.
Si ca aceea cladire nu a mai ajuns sa fie functionala nici pina in ziua de azi.
Dar nici banca nu si-a recuperat creditele acordate neperformant.
Cui?
Domnului Pantea, sotul doctoresei.
Ptr. ce?
Ptr. ca să aiba doamna doctoresă clinica mare privata!
Cand a vazut ca nu reuseste pe aceea cale, dansa a ajuns sa descopere beneficiile oferite de clinicile de transplant.
Alta vaca de muls in Romania.
Cati au sarit peste rand la transplant, numai D-zeu stie!
Si doamna Pantea.
Iar apoi si-a gasit locul caldut la……Colegiul Medicilor Bihor!!
Sefa, ca sa ii analizeze cunostintele profesionale si sa ii aplice ulterior o sanctiune doamnei doctor Flavia Groșan care a indraznit sa spuna pe postul national de televiziune cum reuseste sa trateze dansa de Covid pacientii ca sa nu ajunga in faza aia grava a bolii ce le provoaca mari chinuri ulterior si chiar moartea pe sectiile de ATI.
Cam aceasta e povestea mareata a unei doamne doctor care nu are merite profesionale nici cat a unui profesor universitar care e sef de sectie la vreun spital dar si sef de catedra la Facultatea de Medicina din Cluj.
Gen cum este Profesorul doctor Albu, de la sectia ORL a Spitalului CFR din Cluj. Sau a profesoruli doctor Florian Stefan de la sectia de Neuro-Chirurgie a aceleasi Facultati clujene.
Pe dansii cand ii invitati si-i intervievati la emisiunea d-voastra, d-le Florin Calinescu?
Un minuscul pierdut in orasul lui Bolojan de pe malul Crisului Repede, Oradea.
Ma prezint si va transmit toate gandurile mele sincere, cu mult respect si consideratie, al d-voastra fidel urmaritor, Corneliu Ioan Mladin.-
frumoase povești, pe ce site-uri le găsești?
si de ce-i zici Pantea???-
Doamna doctor este medic la ATI SPITAL JUDETEAN ORADEA?
-
A ingrijit-o pe mama
-
ma intrebi daca-i medic??? citeste articolul, nu te uita doar la poze…
-
-
-
Iar ai uitat sa iti iei medicamentele?
-
Ficat aveti?
un erou care ia spaga