Medicul oncolog orădean Simona Mihuţiu a lansat cea de a noua sa carte, prima de teatru, intitulată „Speranța nu urcă niciodată cu liftul”, apărută pe final de septembrie la Editura „Vatra veche”. Autoarea a mai publicat până acum opt cărţi la Editura Total Publishing: „Fereastră spre mâine” (2019), „Destinul, o jucărie stricată” (2020), „Liberi să (nu) gândim” (2021), „Geometrii de suflet” (2021), „Puteam fi eu” (2022), „Secundele pierdute ale poeziei” (2022), „Când întâmplările te găsesc” (2023) şi „Povestiri de la Senior Help” (2023).
[eadvert]
Prima sa carte de teatru a dorit să o lanseze mai întâi în oraşul natal Braşov, la Centrul Cultural Apollonia, sâmbătă, 7 octombrie. Evenimentul a fost prezentat de Nicolae Băciuț, Ligia Manolache și Carmen Gheorghe.
„Piesa de teatru Speranţa nu urcă niciodată cu liftul s-a dorit a fi un manifest exprimat în limbaj artistic împotriva dezvoltării într-un ritm ameţitor a Inteligenţei Artificiale. Temerile mele au fost exprimate de-a lungul timpului într-o lucrare ştiinţifică medicală, în eseu, în poezie, venind rândul dramaturgiei acum să preia ştafeta. Nu vom scapa de imixtiunea în viaţa noastră a Inteligenţei Artificiale dar, aşa cum sper că am reuşit să exprim în mesajul acestei piese, ar fi important pentru noi, ca specie, să o oprim la limita la care ar putea lua decizii pe cont propriu sau la care ar putea interfera cu emoţia umană, cu sentimentele, cu credinţa. Altfel, «joaca de-a Dumnezeu» ar putea să aiba un cost imens pentru umanitate, mergând până la dispariţia ei”, mărturiseşte Simona Mihuţiu.
La lansarea cărţii, un fragment din piesă a fost jucat în premieră de Nana Roman, Diana Gri şi Costel Lup.
„Piesa este despre condiția celor de vârsta a treia, numiți mai ales «seniori» (un mod ipocrit de a vopsi cioara realității, bătrânețea), a căror îngrijire e o responsabilitate asumată în fel și chip, adesea pasată ca la ping pong, atât instituțional cât și familial, până se recurge la extrema delegării spre cele mai noi realizări ale Inteligenței Artificiale. Adevărat manifest, piesa readuce umanitarul în teritoriile sale autentice, «scorpia» tehnologiei fiind îmblânzită, umanizată și ea.
Deși aflată la începuturile sale dramaturgice (după piesa Norocul din tomberon), Simona Mihuțiu este foarte sigură pe instrumentele sale (așa cum este, profesional, ca medic oncolog), iar construcția sa este una foarte solidă, bine articulată, cu ritm și nerv, cu emoție bine dozată, cu personaje credibile, atât Mia cât și Vetuța, dar și cele două creaturi robotice, Rob Max și Rob Kai.
În plus, dacă e să privim lucrurile și din perspectiva spectacolului de teatru, Speranța nu urcă niciodată cu liftul nu pune mari probleme nici regizorale și nici scenografice. Iar publicul pare invitat la o dezbatere deschisă depre probleme care frământă omenirea, sub toate aspectele, ieșind din problematicile locale, reclamându-se soluții și atitudini ferme pentru conservarea esenței umanității”, scrie despre noua apariţie editorială a Simonei Mihuţiu poetul şi jurnalistul Nicolae Băciuţ, care prevede un destin fast acestui debut în dramaturgie.
De altfel, actriţa Teatrului Regina Maria, Elvira Platon Rîmbu a reacţionat după lecturarea cărţii: „Recomand spre lectură…Mi-au plăcut foarte mult și titlul, și acțiunea, și personajele, și, și, și… Și mi-a mai plăcut că mi-a apărut o poftă nebună s-o joc pe Mia…E ceva nou. Ar trebui doar să mai îmbătrânesc un pic, dar în teatru nu se știe niciodată…”, a scris actriţa pe pagina sa de Facebook.
„Superbă piesa! M-a emoționat, bulversat, încântat…”, a scris din Canada Veronica Pavel Lerner, om de ştiinţǎ, editor, poet şi eseist.
Cartea Simonei Mihuţiu poate fi găsită pe libris.ro.
Trimite articolul
XFoarte bine, dar daca ii intrebi pe brasoveni ei stiu numai de politistul Godina.
Foarte bine, sa speram ca i ramane mai mult timp pt pacienti, acum ca e lansata !