Înainte cu circa două săptămâni aproape, la Facultatea de Medicină a început printre studenți o campanie de recrutare a celor ce doresc să ajute în lupta cu coronavirus. Ca să fie mai organizați, s-a decis ca de acest proiect să se ocupe îndeaproape Asociația Studenților Mediciniști.
[eadvert]
Extrem de modești, reprezentanții ASMO au făcut mai multe dezvăluiri pentru JB&Bihon, indicând ca fapt important implicarea studenților de la Medicină Oradea.
Unul dintre reprezentanții ASMO, student în anul V la Medicină Generală, care a dorit să își păstreze anonimatul numelui, a subliniat că e mult mai important să se cunoască faptul că ASMO a reușit să se implice și să obțină rezultate în bătălia pentru limitarea Covid-19 în câteva zile doar.
Astfel, reprezentanții ASMO au anunțat toți studenții despre faptul că pot face voluntariat studenții de la Medicină Generală din anii IV, V și VI precum și studenții la AMG (viitori asistenți medicali) din anii III și IV.
Lista dublă cu studenți implicați
Cu toate acestea, dată fiind nevoia mare de cadre medicale, ASMO a extins lista și a reușit să adune foarte repede nu mai puțin de 120 de studenți, dornici să ajute în spitalele care au nevoie de resurse medicale.
„Noi avem studenți care nu sunt neapărat în anii terminali, așa cum cer normativele actuale, dar au experiență mare fiindcă au mai făcut voluntariat în Urgențe și atunci am decis să nu îi excludem, în caz că va fi nevoie și de ei”, ne-a declarat reprezentantul ASMO.
Dintre ei, profesorii și Rectoratul au decis ca 55 să intre acum în focul activității din spitalele cu secții Covid. Ceilalți pot fi însă repartizați în alte județe sau rămân pe listă, ca rezerve.
Potrivit normativelor, voluntarii studenți vor face muncă de asistent medical în spitale și dacă reușesc să lucreze minim 120 de ore lunar, vor fi plătiți pe perioada voluntariatului, stabilit pentru circa două luni, cu câte 2.500 lei lunar. Sumă la care Rectorul UO a decis să adauge burse de performanță pentru acești tineri curajoși și altruiști.
„Eu sunt în an terminal, sunt conștient de pericol, dar cred în același timp e binevenit și ne ajută această practică. Pentru această meserie ne pregătim, să ajutăm oamenii”, spune reprezentantul ASMO.
Și ceilalți colegi ai lui au transmis că realizează pericolul de contaminare, dar că dorința de a ajuta e mai mare decât frica de Covid și au susținerea profesorilor și a părinților.
Burse de performanță pentru studenții implicați în lupta cu Covid – 19
Trimite articolul
X….voluntariat platit cu 2500 de lei lunar+bursa de performanta ?! Atunci ce voluntariat mai este ?