Dr. Crișan, fost director la fostul Spital TBC (actualmente secție a Spitalului „Dr. Gavril Curteanu”), spune că nici nu a fost concediată, fiindcă se află în concediu medical, dar a fost anunțată că va fi concediată în prima zi de lucru de după expirarea acestuia.
Doctorița respinge acuzațiile managerului referitoare la neglijența față de o fetiță cu bacilul Koch și spune că a fost în grija ei încă de când micuța avea, la un an, doar șase kilograme, și asta după ce a stat trei săptămâni pe o altă secție. De altfel, medicul spune că nu numai că nu s-a opus transferului micuței la Cluj-Napoca, ci că ea personal a cerut transferul prin convorbire telefonică cu un medic de acolo, în prezența unui doctor de la secția de Pneumologie de la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu”.
Pe de altă parte, dr. Ovidiu Pop, care a condus și el Spitalul „Dr. Gavril Curteanu”, neagă acuzațiile aduse și spune că desființarea Secției de anatomopatologie de la spital, așa cum ar intenționa actualul manager, ar declasifica această unitate medicală, care ar urma să primească și mai puțini bani de la CAS.
Nu a fost concediată!
În urma acuzelor aduse de managerul Spitalului „Dr. Gavril Curteanu” prin comunicatul transmis vineri, dr. Marilena Crișan a declarat pentru JB&Bihon că nu avea cum să fie concediată, din moment ce se află în concediu medical.
Doctorița a spus că fetița de un an, cu tuberculoză, s-a aflat în grija ei și a fost tratată conform ghidurilor terapeutice identice în fiecare județ. Dr. Crișan neagă faptul că ar fi avut un comportament neadecvat și că ar fi zis că fetița va muri. Dimpotrivă, medicul spune că, de față cu un alt coleg pneumolog, a insistat la un medic din Cluj-Napoca să primească fetița atunci când starea i s-a înrăutățit.
Fetița era subnutrită, a stat trei săptămâni la o secție a spitalului de aici, până când un medic a solicitat ajutorul dr. Crișan, care a dispus efectuarea unei radiografii ce a reliefat tuberculoza și alte asocieri medicale. La un an, fetița avea doar vreo șase kilograme, iar în ianuarie, când a fost transferată la Cluj-Napoca, la recomandarea dr. Crișan, a fost tratată tot pe baza aceluiași ghid.
Dr. Crișan spune că managerul a scos sintagme dintr-un context când a acuzat-o că ar fi fost indiferentă față de fetiță, declarând că oricum va muri. Medicul spune că în cadrul comisiilor interdisciplinare s-a discutat despre posibilele variante de evoluție a bolii, în cazul fetiței, luându-se în calcul și varianta cea mai sumbră. Dar dr. Crișan spune că ea a cerut transferul micuței la ATI, iar apoi la Cluj-Napoca, peste tot fiind tratată pe baza ghidului pe care ea l-a scris și pe baza căruia se tratează toți copiii din țară. Iar acum, spune dr. Crișan, fetița are deja circa 12 kg.
În același timp, spune medicul, acuza potrivit căreia a prezentat acest caz la un simpozion, fără acceptul părinților, nu are argument, la orice congres ori evenimente medicale fiind prezentate cazuri medicale, fără date de identificare și fără a fi nevoie de acceptul părinților, scopul fiind sublinierea importanței unui anumit tratament sau găsirea de soluții.
Dr. Crișan este coordonatorul județean pe probleme de tuberculoză la copii și adulți și este membru în echipa unității tehnice și administrative din țară, din cadrul Institutului „Mircea Nasta”, pe probleme de tuberculoză a copilului, cazul fetiței nefiind cel mai grav întâlnit în cariera ei.
Sporuri reduse drastic
Dr. Crișan a spus că a fost notificată că va fi concediată în prima zi după expirarea concediului medical (începând cu 1 decembrie, dacă nu își prelungește concediul medical).
Dr. Crișan spune că din vară a decis să se pensioneze și că i-a solicitat managerului să îi transmită o adeverință cu toate drepturile salariale din 1995 până în 2001. Pe de altă parte, doctorița spune că l-a acționat pe manager în judecată pentru că ar fi acuzat-o pe nedrept că ar fi fost agresivă cu doi pacienți, iar luni, 12 noiembrie, a declarat că îl va da în judecată pentru acuzele referitoare la tratamentul aplicat fetiței, care a fost corect, dovadă că acesta i-a fost dat și la Cluj-Napoca.
O a doua notificare ar fi conținut reducerea sporurilor la gărzi. Astfel, medicii de la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu” au pentru gărzile din weekend o reducere a sporului de la 100% la 20%, iar pentru gărzile din timpul săptămânii, de la 75% la 10%. În plus, spune doctorița, medicii de la Pediatrie încep garda la ora 15:00, cu o oră mai târziu decât ceilalți colegi.
Dr. Pop: Spitalul va fi descalificat
Dr. Ovidiu Pop, concediat din serviciul de Anatomopatologie, a transmis că „desființarea serviciului de Anatomopatologie atrage după sine declasificarea spitalului de la gradul 2 la gradul 4, ceea ce va duce la o scădere a finanțării din partea CAS cu 27%”.
Medicul neagă acuzele managerului referitoare la întârzierea punerii diagnosticelor: „Referitor la faptul că serviciul de Anatomopatologie împieta grav interesul pacienților prin întârzierea diagnosticului este complet fals. Lipsa punerii unui diagnostic nu a depășit termenul prevăzut de lege, acesta fiind pentru diagnosticul de etapă de 30 de zile lucrătoare”.
Dr. Pop neagă și acuza referitoare la folosirea serviciului de Anatomopatologie în beneficiul propriu, drept dovadă – spune el – că managerul nu a găsit să îi impute nicio neregulă și, prin urmare, „desfacerea contractului meu de muncă nu s-a făcut pe motiv de abateri displinare, ci din motive care nu țin de persoana angajatului. Conform legii, un serviciu de anatomie patologică trebuie să aibă un șef de serviciu/secție.
Desființarea serviciului de Anatomopatologie este o idee care datează din timpul manageriatului dr. Gheorghe Carp, idee care însă nu a putut fi aplicată, desființarea serviciului, ca a oricărei secții, necesitând aprobare de la Ministerul Sănătății.
Dr. Pop este membru în Consiliul de administrație al Spitalului «Dr. Gavril Curteanu» și spune că acest organism nu a hotărât în unanimitate desființarea serviciului de Anatomopatologie: „Fac parte din CA, am fost prezent la acea ședință și am votat împotriva desființării serviciului de Anatomopatologie”.
În ceea ce privește comisia care l-ar fi anchetat, ea nu a fost întrunită de Colegiul Medicilor, care – spune dr. Pop – i-ar fi transmis în scris managerului Foncea că nu intră în competența lor:
„Comisia a fost alcătuită de manager, din doi anatomopatologi, cu grad de primar, dintre care șefa comisiei, medicul șef al serviciului de Anatomopatologie de la Spitalul Județean, dr. Roșca Elena, care este trimisă în judecată pentru malpraxis. Comisia a fost convocată după ce am fost concediat, intenționat, pentru ca managerul să se poată justifica”.
Drepturi salariale neplătite
Dr. Pop spune că pentru toate ilegalitățile pe care managerul i le-ar fi făcut, i-a intentat cinci procese. În plus, spune dr. Pop, „în urma plângerii mele la ITM, inspectorii au constatat că trebuie să îmi plătească anumite drepturi salariale, lucru de la care s-a sustras chiar și în urma măsurilor dispuse de ITM”
[related-post post_id=”2143425″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!