Refluxul gastro-esofagian silențios este o afecțiune subdiagnosticată în zilele noastre, datorită faptului că simptomele sunt nespecifice.
Cum se manifestă refluxul gastro-esofagian silențios la bebeluși?
Doamna Dr. Pașca Olimpia ne spune că bebelușii pot prezenta dificultăți de alimentație, tulburări de creștere (copilul nu ia bine în greutate sau stagnează), iritabilitate, plâns inconsolabil (plâng în timpul alimentației și după alimentație), tulburări de somn (pot să doarmă pentru 5-10 minute și apoi să se trezească, au probleme de adormire și de menținere a somnului), ușoară faringită sau tuse persistentă care nu se remite cu antitusive.
[eadvert]
Simptomele pot apărea oricând pe parcursul zilei sau nopții, cel mai frecvent apar după alimentație sau când bebelușul stă culcat pe spate. În timpul alimentației bebelușii își pot arcui spatele, se împing cu picioarele, iar în afara orelor de masă își bagă pumnul în gurița, salivează excesiv și au multe gaze.
Bebelușii care au reflux sunt greu de pus la sân sau e dificil să fie detașați de la sân (în acest caz se recomandă crearea unui mediu intrauterin: camera întunecată, zgomote albe sau muzică lentă).
Dr. Pașca subliniază că refluxul poate să fie ciclic – bebelușii, dar și copiii pot avea perioade în care să fie fără simptome, refluxul dând semne că se remite, pentru ca mai apoi să reapară uneori fără niciun motiv aparent. S-au constatat cazuri în care refluxul s-a accentuat odată cu apariția diferitelor boli infecțioase (răceli, otite, bronșite etc), erupția dentară, constipație, mersul în patru labe.
Cum se manifestă refluxul gastro-esofagian silențios la copii?
La copiii mai mari simptomele nespecifice de reflux silențios sunt următoarele: înghit atunci când nu mănâncă, au mai multă salivă, prezintă voce răgușită, eroziuni dentare, tulburări de comportament. Râsul, săriturile, alergatul sau alte activități fizice pot accentua refluxul. Poziția de stat în șezut sau mersul pot diminua refluxul.
În oricare dintre aceste cazuri, este necesară o consultație la medicul pediatru, deoarece pot apărea complicații ale refluxului silențios: ulcerații de contact, otite recurente, îngustarea zonei de sub corzile vocale.
Pentru programare la doamna Dr. Pașca Olimpia, medic specialist neonatologie și pediatrie, apelați Call Center MedLife Oradea – 0259 960. Vă așteptăm la Hyperclinica MedLife Oradea din Piața Cetății nr 1.
Advertorial
Citiți principiile noastre de moderare aici!