Medicii școlari au ajuns o raritate în țara noastră. Astfel, în România există 1.000 de medici școlari în cele 7.000 de școli ce-și desfășoară activitatea în 18.000 de clădiri.
[eadvert]
Practic, conform datelor statistice, doar una din șapte școli are medic.
Personalul medical este concentrat însă în special pe școlile din orașele mari, arată datele Ministerului Sănătății.
Pe fondul deficitului de personal din acest domeniu, și salariile au devenit, în timp, tot mai tentante în medicina școlară. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, citat de hotnews.ro, salariul unui medic specialist ajunge, în medicina școlară, la 7.000 – 7.500 de lei, iar al unui medic primar la 9.000 – 10.000 de lei.
„În orașele mai mici, medicii școlari sunt tot mai puțini, iar în mediul rural, aproape deloc”, arată sursa citatată.
Câți medici școlari are Oradea?
Potrivit Consuellei Govor, responsabilul cu comunicarea în cadrul Direcției de Asistență Socială Oradea, în unitățile de învățământ din municipiul nostru activează 19 medici școlari, cinci stomatologi și 55 de asistente. Aceștia asigură asistența medicală pentru 94.000 de elevi și preșcolari, dar și pentru aproape 20.000 de studenți.
Asigurarea asistenței medicale a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos este aprobată printr-un ordin de ministru al Sănătății și al Educației (nr. 2.504/4.493/2023.
Medicii și asistenții medicali sunt distribuiți în funcție de numărul de copii, respectiv studenți dintr-o unitate de învățământ.
Astfel, școlile cu mai puțin de 100 de elevi pe locație au normat 1/2 normă asistent medical generalist/pediatrie și 1/4 normă medic medicină generală și de familie. Școlile cu 101-499 de elevi pe locație au 1 normă de asistent medical, dacă învață într-o tură, 1+1/2 normă asistent medical, numai dacă în unitatea respectivă se învață în două ture și 1/2 normă medic. Școlile cu 500-999 de elevi pe locație au 1 normă asistent medical, dacă se învață într-o tură, 2 norme de asistent medical, dacă se învață în două ture și 1/2 normă medic de medicină generală/de familie.
În școlile cu peste 1.000 de elevi există două norme de asistent medical generalist/pediatrie în două ture și 1 normă de medic școlar.
„Eu personal am o grădiniță, o școală gimnazială și un liceu. Anul trecut am avut nouă locații”, a declarat dr. Laura Popa, coordonatorul medicilor școlari pe Bihor.
Cu toate că sunt puțini raportat la numărul mare de elevi și studenți, medicii școlari reușesc să managerieze toate situațiile din creșe, grădinițe, școli, licee și universități.
„La noi nu sunt probleme. Noi reușim să acoperim toate nevoile, iar medicii școlari și asistenții reușesc să realizeze toate atribuțiile care le revin. La noi, în Oradea, a fost suplimentat cu 6 numărul de posturi de medic școlar și cu 8 cel de asistente medicale”, a spus Consuella Govor.
Cazuistică
Dr. Laura Popa spune că medicii școlari orădeni tratează în cabinetul școlar infecții acute de căi respiratorii superioare, traumatisme (canio- cerebrale, maxilo-faciale, toracice, abdominale), plăgi, entorse, luxații, fracturi, epistaxis, alergodermii, boli infecto-contagioase (boli diareice acute, varicela, scarlatina, pediculoza, infecții COVID, etc.), crize de astm bronsic, dismenorei, hipoglicemii și hiperglicemii, atacuri de panică, spasmofilii, lipotimii, șocuri anafilactice, etc
„Cele mai frecvente patologii sunt traumatismele, infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare, entero-virozele și sindroamele dureroase abdominale. Avem o dotare a cabinetelor medicale cu medicație de urgență și materiale sanitare necesare acordării primului ajutor. Dacă ne depășește o situație, chemăm Ambulanța sau sunăm părintele”, a mai spus dr. Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!