Dr. Hadrian Borcea, medic-şef UPU – SMURD Oradea, a precizat însă că în compartimentele medicale bolnavii trebuie uneori să mai aştepte pe patul de spital, monitorizaţi, până li se fac investigaţii şi sunt gata rezultatele analizelor. Medicul a explicat că la UPU Oradea se aplică din iunie 2008 un protocol asemănător cu cel din marile centre medicale din ţară. Motiv pentru care standardizarea triajului pe culori la unităţile de primire urgenţe efectuată zilele trecute de către Ministerul Sănătăţii nu îi ia nepregătiţi pe medicii de la UPU. Tot din vara lui 2008 s-a instituit la UPU Oradea o procedură de evaluare a triajului, pacienţii sau aparţinătorii putând să dea note pe o scară de la 1 la 5. Dr. Borcea spune că nota dată e 4 cu plus.
10 ani
La UPU Oradea este penurie de medici de ani de zile şi se pare că va mai fi încă 10 ani, cât durează formarea a două generaţii de medici de urgenţă. Dr. Borcea explică faptul că la ora actuală la UPU sunt şapte medici angajaţi, trei rezidenţi în ani terminali şi trei rezidenţi începători. Pentru a face faţă afluxului de pacienţi (media zilnică este de 150 de pacienţi), la UPU ar mai fi nevoie de 21 de medici de urgenţă.
Ca soluţie temporară, în vară au fost angajaţi doi medici de familie şi alţi trei urmează să fie angajaţi, spune dr. Borcea.
Despre plimbatul pacienţilor de la un spital la altul, dr. Borcea a declarat că UPU Oradea este mai căutat în ultima vreme fiindcă e amenajat şi dispune de condiţii mai bune decât urgenţele din alte spitale. Dr. Borcea nu vrea să comenteze despre colegii din alte spitale care refuză nejustificat pacienţii şi îi trimit cu ambulanţa la UPU, însă a precizat că toţi bolnavii ajunşi la UPU sunt evaluaţi şi, după caz, redirecţionaţi. Soluţia pentru ca bolnavii să nu mai fie plimbaţi de la un spital la altul este, în opinia dr. Borcea, comunicarea şi poate stabilirea de protocoale care să fie aplicate la fiecare spital.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!