Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide. Aceasta în ciuda apelului primarului de Vadu Crișului Dorel Cosma la medicii care ar putea menține funcțional centrul. Gândul primarului se îndreaptă spre medicii de familie și la la medicii rezidenţi în anul III, în medicină de familie, care ar putea să sprijine comunitatea în eforturile continuitatea serviciilor medicale pentru oamenii din zonă. Medicii care sunt dispuși să facă acest efort sunt rugați să-l contacteze pe primarul Dorel Cosma la telefon 0744 595711 sau să sune la 0751514293 acolo unde răspunde viceprimarul Ioan Hasas.
Inaugurat în urmă cu opt ani, Centrul de permanență Vadu Crișului este unul dintre cele mai bine dotate, asigură primarul de Vadu Crișului. În ciuda acestui fapt, tot timpul pentru a avea numărul minim de medici impuși de lege, adică 5-7 medici, aici au acordat servicii medicale și medici din Oradea, Urviș, Lugașu de Jos, dar și din Huedin. Constant la centru au fost dr. Gabriela Pantea, dr. Adela Botnaruși dr Liana Păcurar. Încă de duminică, atunci când au apărut primele informații că un pacient din zonă a fost confirmat cu COVID 19, în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență, șefa Centrului de Parmanență de la Vadu Crișului, dr Gabriela Pantea a asesizat pericolul ca prin intrarea in izolare la domiciliu a unei doctorite ca urmare a faptului că a intrat în contact cu acest pacient și în conformitate cu ordinul nr.199 din 27 martie 2020 privind masuri suplimentare pentru limitarea răspândirii infecției cu SARS.CoV-2 al prefectului, care prevede că personalul medical sau nemedical își va desfăsura activitatea numai în unitatea sanitară în raport cu care are funcția de baza- la centrul de permanență din Vadu Crisului numărul medicilor valizi este de 4. DSP Bihor a răspuns că nu poate aproba funcționarea centrului cu patru medici la adresa nr.1769 din 29.03.2020-prin care se solicita aceasta până la revenirea medicului din izolare. “Pe 31 martie ni s-a răspuns că DSP Bihor nu poate aproba functionarea Centrului de Permanenta Vadu Crisului cu 4 medici. Menționez că testul pentru doamna doctor a ieșit negativ și făcusem această solicitare doar până putem reveni la normalitate”, spune primarul Dorel Cosma.
Dealungul acestor ani Consiliul Local a facut eforturi pentru dotarea centrului, anul trecut chiar printr-un proiect PNDL 2, dar și prin bani de la bugetul local. „Valoarea a investiției prin PNDL 2 a fost de 200.000 lei, iar care contribuția comunei Vadu Crișului de 68.829 lei. În cadrul proiectului centrul de permanenta din comuna a fost dotată cu trusă oftalmologică, scaun tratament, electrocardiograf portabil Heart Screen, stativ perfuzie, paravan mobil, dulap pentru medicamente , dulap metalic 6 cușete, bancă pentru sala de așteptare cu 3 locuri, masă mobilă cu 4 roți pivotante, masă examinare ginecologică, canapea examinare combinată,defibrilator clinic CARDIO/AID 360B, ecograf portabil cu doppler. Doctorii au sală unde să se schimbe, încălzitre centrală, așteptăm în aceste zile să se dea dovadă de umanitate pentru ca și oamenii din zonă să aibă parte de servicii medicale”, e mesajul primarului de Vadu Crișului. Menționăm că acest centru s-a născut în urma unei necesități reale ca urmare a eforturilor derulate mai mulți ani de-a rândul de admnistrația locală pentru obţinerea aprobărilor necesare înfiinţării Centru de Permanenţă Vadu Crişului, fiind considerat ca centru polarizator pentru comunele limitrofe, mai ales după desfiinţarea spitalului din Bratca. Rațiunea pentru care au fost înființate centrele de permanență e tocmai aceea de a nu aglomera Urgențele, situație care azi e mai necesară ca niciodată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!