Se numește Alin Suciu, este din Târgu Mureș, medic urgentist, a condus Ambulanța Spitalului Clinic Pelican Oradea. Ba chiar a vrut, în urmă cu circa opt ani, să inițieze ambulanța aeriană, prin amenajarea unui elicopter medical, care ar fi trebuit să intervină pentru scurtarea timpului de salvare a pacienților.
De ceva timp, dr. Suciu lucrează la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Oradea. Ca orice urgentist ce se respectă, are la el mai tot timpul un minim de echipament de protecție și salvare.
Luni, 13 mai, pompierii din Cluj l-au evidențiat pe medic pe mai multe pagini ale rețelei de socializare Facebook (DSU, ISU Cluj, Infotrafic Bihor etc), relatând faptul că medicul a intervenit să ajute victimele unui accident rutier produs chiar în fața lui.
Redăm integral textul postat pe Facebook de către ISU Cluj:
„O bună parte din poveștile salvatorilor trec neobservate.
Ieri (luni – n.red,) am intervenit pentru a descarcera un bărbat rămas blocat în autoturism în urma unui accident rutier produs între localitățile Luna și Luncani. Apelul de urgență, primit de la un domn, inspira calm și oferea detalii precise despre starea victimelor, a specificat faptul că un bărbat a rămas încarcerat într-o mașină care nu mai prezenta stabilitate pe șosea și că mai este o doamnă care necesită acordarea primului ajutor calificat.
Pompierii și echipajele SAJ trimise de urgență la locul accidentului l-au găsit pe acel domn echipat cu o cască de salvator și oferea primul ajutor persoanelor rănite. Le-a prezentat rapid salvatorilor evaluarea pe care o făcuse victimelor și a început alături de ei acordarea asistenței medicale și descarcerarea persoanelor implicate în accident.
Am aflat că era dr. Alin Suciu – medic de urgență în cadrul UPU-SMURD Bihor și că nefericitul eveniment s-a petrecut la câteva zeci de metri în fața lui. Astfel, a oprit mașina și-a făcut tot ce-i stătea în putință pentru a ajuta persoanele rănite în urma accidentului.
El a urcat alături de bărbatul ce fusese proiectat de pe scaunul șoferului până pe bancheta din spate, s-a strecurat lângă el pentru a-i administra medicamentația necesară, l-a protejat cu o pătură pe timpul decopertării autoturismului și i-a fixat echipamentele necesare pentru a-l putea extrage fără să-i agraveze leziunile suferite.
S-a implicat în operațiunile de salvare alături de pompieri și personalul medical SAJ ca și cum ar fi fost parte din aceeași echipă de zeci de ani și nu a plecat până nu a fost sigur că victimele sunt în siguranță.
La final și-a scos casca pentru a-și continua drumul ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și puțin vor ști despre fapta lui. Noi îi mulțumim lui Alin pentru sprijinul acordat și cu siguranță va primi și mulțumirile persoanelor care vor afla că el a fost primul care le-a întins o mână de ajutor!”.
[related-post post_id=”2250001″]
Șeful lui Alin Suciu, dr. Hadrian Borcea, ne-a relatat că „pentru un medic urgentist, atunci când apare o situație în viața de zi cu zi, acest gen de reacții intră în reflex. Dr. Alin Suciu e un om deosebit ca medic, dar și ca om și a dovedit că ambele calități trebuie îmbinate pentru a deveni un medic urgentist perfect”.
Bihorul se bucură de urgentiști de excepție, la fel ca dr. Suciu. Astfel, șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a declarat: „Sunt convins că oricare medic urgentist, în special cei din Oradea, pentru că pe ei îi cunosc cel mai bine, ar fi reacționat în mod similar, nu neapărat pentru că e obligatoriu să o facă, ci pentru că așa ar fi simțit”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!