Palatul de Justiţie din Oradea a reunit vineri 30 de membri ai Asociaţiei Mediatorilor Bihor (AMB) şi ai AM Satu Mare, precum şi 40 de judecători. Mediatorii şi magistraţii s-au consultat pentru a aplica eficient prevederile intrate în vigoare săptămâna trecută, şi anume că judecătorii trebuie să informeze părţile ajunse în instanţă despre existenţa procedurii de mediere. „Avem mari aşteptări de la mediatori, care pot degreva instanţele judecătoreşti de nenumărate dosare”, a declarat Cristi Dănileţ, vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea. În baza protocolului semnat în februarie între magistraţi şi AMB, la Palatul de Justiţie s-a afişat un tablou cu cei 29 de mediatori bihoreni la care pot apela cetăţenii dornici să găsească o soluţie de compromis. Iar alţi 40 de cursanţi sunt în curs de autorizare ca mediatori.
Model de succes
La seminar au vorbit şi doi mediatori din Craiova, oraş în care a fost implementat un proiect pilot. „Din 2003, de când instanţele craiovene se folosesc mediatori, au avut loc cam o mie de medieri. Şi orădenii trebuie să aflae avantajele medierii”, a precizat Sever Lungu,mediator.
Mirea Loreley Emese este primul judecător orădean care a trimis câteva cauze spre mediatori, unul de divorţ fiind deja rezolvat amiabil.
Potrivit legii, profesia de mediator poate fi practicată de oricine a absolvit un curs de specializare, are trei ani vechime în muncă şi este autorizat. Nu e obligatoriu ca mediatorul să aibă studii juridice, fiindcă menirea sa e de a ajuta părţile aflate într-un litigiu să „cadă la pace”.
La medieri s-ar preta cam 80% din cauzele civile, precum divorţurile cu sau fără minori, conflictele de muncă, drepturile de proprietate intelectuală, litigiile comerciale etc.
„La litigiile comerciale orice zi pierdută în instanţă păgubeşte firmele prin indisponibilizarea banilor şi stricarea raporturilor comerciale.”, a explicat Corin Domocoş, preşedinte al AMB, încă de la prezentarea asociaţiei.
„Un proces poate dura până la cinci ani, iar una dintre părţi va achita cheltuieli de judecată şi taxa de timbru. Timpul se reduce la trei luni dacă mediatorul rezolvă conflictul, iar părţile achită doar onorariul de mediere”, a observat şi Dănileţ.
Onorariul mediatorului depinde de caz şi e negociabil. Pentru justiţiabilii cu venitul lunar per familie sub 500 de lei, onorariul mediatorilor poate fi achitat integral de Judecătorie prin Ajutorul Public Judeţean iar dacă venitul familiei este sub 800 de lei, onorariul poate fi achitat pe jumătate din acest fond public.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!