Două lucrări de Robert Schumann vor fi dirijate, la Filarmonica de Stat Oradea, de maestrul Alpaslan Ertüngealp.
[eadvert]
Oradea. Concertul de joi, 4 martie, al Filarmonicii de Stat Oradea este dedicat compozitozrului Robert Schumann. Prima lucrare din program este Manfred – uvertura. Manfred – Poemul dramatic cu muzică în trei părţi se bazează pe poezia Manfred scrisă în 1817 de Lord Byron. Compusă în 1848, opera a fost interpretată pentru prima dată în Leipzig, în 14 martie 1852. Cea mai apreciată piesă din operă este Uvertura.
Cea de a doua lucrare din programul propus de Filarmonica orădeană este Simfonia a II-a în Do major, op. 61. A fost interpretată pentru prima dată în 5 noiembrie 1846, în Leipzig, la sala de concerte Gewnadhaus, avându-l la pupitrul dirijoral pe Felix Mendelssohn. A fost mult mai bine primită de către public la a doua reprezentaţie, zece ani mai târziu. Lucrarea a început să fie admirată în secolul XIX pentru conţinutul metafizic perceput, dar popularitatea simfoniei a scăzut în al XX-lea, datorită structurii sale neobișnuite. Această simfonie poate fi văzută ca un produs direct al schimbării strategiei compoziționale și a studiului contrapunctului.
Dirijorul concertului este maestrul Alpaslan Ertüngealp. Dirijorul invitat s-a născut la Istanbul, unde a absolvit Școala Germană. Și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, secția pian și dirijat-orchestră. Stabilit în Ungaria, este fondatorul și directorul artistic al Cursurilor Internaționale de Măiestrie în Dirijat de la Szolnok. Alpaslan Ertüngealp deține numeroase premii.
Din 2001 este dirijor invitat al Orchestrei Simfonice din Szombathely, iar din 2006 deține funcția de director muzical la aceeași instituție. În 2002 a fondat Orchestra de Cameră „Academia Hungarica” care reunește muzicieni remarcabili, de cea mai înaltă clasă din Ungaria. De-a lungul timpului a colaborat cu orchestre de renume din Europa. A fost asistentul dirijorului Claudio Abbado din 2011 până la moartea acestuia. Alpaslan Ertüngealp este membru fondator al Asociației Artiștilor pentru Pace (Association des Artistes pour la Paix).
Trimite articolul
XCat de frumos ar fi sa vedem si online acest concert… asa cum a fost si la sfarsitul anului trecut… poate ca filarmonica se va gandi la asta si nu ne va mai ignora…