Trei elevi din Oradea au fost medaliaţi cu argint la Concursul Internaţional de Proiecte Informatice, Infomatrix 2010. Tinerii au creat roboţi cu diferite aplicaţii. Astfel, doi dintre elevii orădeni înscrişi în competiţie au creat un braţ robotic care imită formidabil mişcările unei mâini, iar celălalt a creat un robot inteligent cu recunoaştere vocală.
Orădenii au concurat cu 136 de echipe de inventatori din 32 de ţări. Competiţia s-a desfăşurat pe cinci categorii: photography, programming, digital content, hardware control şi computer art. Orădenii s-au înscris la secţiunea „hardware control”.
Codrin Hora şi Dan Mitra, elevi în clasa a X-a la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, şi Cristian Roşu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea, au câştigat medalia de argint la acest concurs de inventică, desfăşurat la Bucureşti, în perioada 22-25 aprilie. Cristian Roşu a lucrat în echipă cu Paul Şucală, un elev din Zalău. Elevii de la Liceul „Emanuel” au fost îndrumaţi de profesorul de fizică Sergiu Berian.
Oamenii, înlocuiţi cu roboţi
„Braţul robotic pe care l-am creat imită fidel mişcarea mâinii mele, graţie unor senzori de poziţie. Acesta poate fi controlat wireless. Braţul inventat de noi poate să opereze în nişte medii în care oamenii nu pot să lucreze. De exemplu, într-un mediu toxic sau radiat, unde oamenii nu pot să pătrundă. Dacă ar fi amplasat pe o platformă mobilă, braţul robot ar putea lucra în fabrici, să facă munci repetitive, plictisitoare pentru om. Acesta ar putea fi utilizat în orice domeniu de activitate, inclusiv la operaţii care necesită o precizie maximă. Adaptat cererii, braţul nostru ar putea să ridice orice fel de greutate”, a spus Codrin Hora, creatorul acestui robot.
„Programele care operează robotul sunt scrise în două limbaje de programare pe care nu le-am studiat în şcoală. Le-am învăţat singuri, căutând pe internet şi întrebând cunoştinţele. Le-am studiat doar pentru a şti cum să controlăm robotul”, a spus Dan Mitra, cel care s-a ocupat de partea software a robotului.
Invenţia, care s-a concretizat pe parcursul a cinci luni, i-a costat pe Codrin Hora şi Dan Mitra peste 1.200 de lei şi sute de ore de muncă. Pentru Codrin, braţul robotic nu este prima invenţie. El a mai creat un levitron cu senzor Hall, pentru care a luat premiul I la Concursul Naţional de Fizică şi Inventică, Irenaeus 2009.
Conversaţie cu un robot
Robotul creat de Cristian Roşu poate să comunice.
„Cu robotul pe care l-am creat eu, poţi să porţi o conversaţie. Prima variantă am creat-o în toamnă. Atunci am prezentat-o la Salonul Naţional de Inventică de la Romexpo (Bucureşti)”, a declarat Cristian Roşu. Acesta a început să creeze roboţi din clasa a VIII-a. La această competiţie, Cristian Roşu se află la a treia participare. La primele două ediţii a obţinut o medalie de aur şi una de argint.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!