„Dincolo de celebritatea şi tradiţia unui local cu peste un secol de existenţă, cu un interior decorat cu eleganţă şi cu rafinamentul estetic specific stilului secesion, cei care i-au călcat pragul au găsit aici, cel puţin în perioada la care se referă cartea (1986-2002 şi 2010-2012), ospitalitatea şi serviciile ireproşabile induse lucrătorilor cu înalt profesionalism de Maricica Bondici, faimoasa Maricica, un fel de Ancuţă din povestirile lui Mihail Sadoveanu. De fapt, mulţi orădeni nu se duceau la Restaurantul Oradea ci la Maricica, încât ne întrebăm retoric de ce nu şi-a deschis oare domnia sa un local propriu, cu acest nume. Deşi nu are o operă artistică, amfitrioana de azi a Butoiului de Aur este o mare artistă. Apreciere care aparţine celebrului actor Mircea Albulescu şi se referă nu numai la arta culinară pe care o promovează Maricica, ci şi la cunoştinţele sale remarcabile în domeniile teatrului, muzicii şi poeziei. Aşa se face că mesele festive sau petrecerile ocazionate de muzică şi dans organizate aici au o regie mereu surprinzătoare, semnată de eroina noastră.
Cele de mai sus sunt confirmate şi de regretatul actor Emil Hossu: „Aşa cum doamna Maricica ne-a aplaudat din loja teatrului, încercăm să aplaudăm cu mulţumirile noastre pentru ospitalitatea şi serviciul cald al prietenilor ce lucrează la Oradea”, scrie Constantin Butişcă în cuvântul introductiv al cărţii „Autografe pentru orădeni”, lansată ieri în Sala mare a Primăriei Oradea, în prezenţa a peste 200 de personalităţi din toate domeniile de activitate. Personalităţi care la rândul lor au petrecut măcar o seară memorabilă la Restaurantul Oradea, acolo unde gazdă perfectă a fost Doamna Maricica. Cei care au trecut pragul Restaurantului Oradea s-au întrecut în a o numi de la un „adevărat Mecena al artiştilor din România” (regizorul Dan Alexandrescu) până la „doamnă care clatină noţiunile dicţionarului de limba română, transformând banalul cuvânt «restaurant» în «casă de ospătare» în primul rând spirituală” (actorul Ion Lucian).
Un conclav pretenţios
În aceeaşi notă au vorbit la lansarea cărţii actualul director al direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, care s-a ocupat îndeaproape de apariţia în bune condiţii a cărţii, dar şi omul de cultură Mircea Bradu. „Autografe pentru orădeni este o întreprindere îndrăzneaţă, fără precedent, o premieră, bazată pe Cartea de aur a unui restaurant. Această carte demonstrează că viaţa academică şi artistică a Oradiei nu a fost una marginală. Doamna Maricica de Oradea întruchipează profesionalismul, dublat de căldură şi înţelegere. Virtutea prieteniei e extraordinar de rară, iar doamna Maricica este o sumedenie de virtuţi”, a spus Lucian Silaghi. „Ştiam că Restaurantul Oradea are o carte de onoare încă de pe vremea când eram redactor la Revista Familia. Acolo îi ospătam pe toţi printenii din ţară şi din străinătăte care ne vizitau redacţia. Redactorul nostru sef, poetul Alexandra Andriţoiu, ţinea mult la «lăcaşul» de pe malul Crişului Repede, numindu-l conspirativ «cantina zeilor»”, spune Mircea Bradu.
Domnia sa precizează că cel care a deschis Cartea de aur a Restaurantului Oradea este „prietenul inegalabil al poeziei- Ion Caramitru. Şi dacă nu mă înşel, el deschide cartea în care sunt găzduiţi pagină cu pagină, rând cu rând şi gând cu gând, într-un conclav pretenţios, poeţi actori, jurnalişti, muzicieni, prinţi, oameni politici şi alţi oaspeţi ai Restaurantului Oradea, a căror glorie a ajuns până la noi”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!