Uniunea Europeană – o noţiune, un concept, o filosofie, o existenţă comunitară, casa mea, a ta, a noastră… sau orice altceva ar putea reprezenta pentru fiecare dintre noi.
Acest lucru au încercat să-l afle, miercuri, elevii de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea. Îndrumați de colegii lor din Consiliul Școlar al Elevilor (coordonaţi de prof. Carmen Bubela), tinerii au pregătit minuțios sărbătoarea Europei.
Elevii fiecărei clase au „adoptat” o țară membră a Uniunii Europene și au avut misiunea, deloc ușoară, de a găsi acele elemente definitorii și unice ale ţării prezentate: istorie, tradiţii, monumente, simboluri, gastronomie și ceea ce individualizează fiecare ţară: oamenii săi.
Sala de festivități a liceului s-a transformat astfel într-o Europă în miniatură, iar elevii școlii au putut vizita în voie, fără graniţe sau vămi, toate minunăţiile pe care le are de oferit fiecare ţară. Şi ca această călătorie să fie completă, ei au trecut și pe la Instituţiile Europene ce veghează la bunul mers al treburilor în Uniunea Europeană.
Mecanisme
De pildă, elevii grupei de franceză din clasele a X-a C și D, coordonaţi de prof. Loredana Vereș, au explicat într-un mod foarte clar și concis cum se desfășoară activitatea acestora, cine sunt cei care contribuie la buna funcţionare a tuturor mecanismelor europene, iar bibliotecara școlii, Roxana Goron, le-a oferit elevilor spațiile de documentare și i-a ajutat să-și găsească cele mai originale metode de prezentare.
Cu aceeași ocazie, prof de educaţie muzicală, Zita Bondar, a propus elevilor clasei a VII-a implinirea visului de a deveni interpret pentru o oră prin participarea la concursul „Europa și muzica popoarelor”. Cei mai buni au obţinut și diplome.
„Elevii liceului au trăit, cu această ocazie, experiența motto-ului pentru care pledează Uniunea Europeană – Unitate prin diversitate, ei putând astfel afla foarte multe informații despre țările europene, bucurându-se că sunt cetățenii unei Europe libere și unite și că în acest fel au putut retrăi clipele frumoase petrecute în excursiile externe organizate la nivelul școlii la care au participat împreună cu colegii și profesorii lor”, a spus directorul adjunct, prof. Rodica Turcaș.
Juriul format din elevii: Baczoni Ștefania, Orboi George și Florea Adrian – membri ai Consiliului Școlar al Elevilor ajutați de profesorii Carmen Bubela și Olga Trif au avut o misiune extrem de grea în a face clasamentul pentru acordarea premiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!