34 de monitoare LCD au fost montate şi puse în funcţiune în fiecare salon de lăuze de la etajul II şi III din Maternitatea orădeană. Televizoarele au fost cumpărate de către UNICEF datorită rezultatelor obţinute la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Oradea, în cadrul programului de promovare a alimentaţiei naturale. Fiecare LCD are telecomandă şi, pentru a fi nu se fura, se verifică „prezenţa” în fiecare dimineaţă.
Dotări peste tot
Masă de operaţie şi aparat de anestezie noi pentru operaţiile de cezariană, patru mese ginecologice cu sistem hidraulic şi cu accesorii – taburet şi măsuţă, lavoare speciale cu apă sterilă pentru medici, maşină automată de spălat instrumentarul medical, lămpi de examinare mobile, mese de resuscitare neonatală şi nebulizatoare (aparate ce realizează dezinfecţia aerului şi a suprafeţelor prin pulverizarea de dezinfectante) la blocul de naştere şi la secţia de nou-născuţi – din bani de la Banca Mondială şi prin programul naţional de reabilitare a maternităţilor. Se adaugă materiale de unică folosinţă pentru fiecare pacientă (halate, truse, mănuşi, fire de sutură, cearceafuri) şi monitoare fetale, cumpărate din veniturile proprii ale spitalului.
Fiecare pat are un buton de alarmă pentru a chema asistenta la pat, fără ca ea să se mai ridice şi să o caute prin toată secţia.
Dotate, nerenovate
Unele saloane din Maternitate au acelaşi stil de zugrăveală pe pereţi şi aceleaşi geamuri ca acum 20 de ani, fiindcă partea veche a clădirii din spital în care se află nu se poate reînnoi. Vina nu este însă a conducerii actuale a Maternităţii şi nici a Primăriei care tutelează spitalul. În urmă cu câţiva ani, acest corp vechi de clădire a fost revendicat de o fundaţie de evrei (numită Caritatea). Steaua desenată pe cimentul vechi de pe coridoarele din corpul vechi al spitalului aminteşte încă acest lucru care însă nu permite investiţii pe perioada procesului. La această oră, fundaţia în cauză se mai judecă cu Primăria Oradea, astfel că până la finalizarea actului de justiţie orice investiţie în acest corp de clădire este ilegală. Cu toate acestea şi partea veche de spital a beneficiat de dotări cu aparatură absolut nouă şi mobilier. Pătuţurile din secţiile de lăuze recent dotate de UNICEF au fost duse în corpul vechi al clădirii. Parte din saloanele din corpul vechi au paturi noi, pardosea nouă şi noptiere noi. Majoritatea geamurilor însă nu au fost schimbate, saloanele nu au incluse toalete astfel că femeile au acces doar la toaleta comună (dar bine igienizată) de pe coridor. Oricât de binevoitori ar fi şefii Maternităţii, până când nu se termină procesul intentat de fundaţia Caritatea, sau până când această fundaţie nu va renunţa eventual la procesul intentat Primăriei Oradea pentru corpul vechi al Maternităţii, nu se poate investi şi nu se pot schimba nici circuitele interioare.
Otilia Sandor, Alexandra Borz
Condiţii de lux la Maternitate
Citiți principiile noastre de moderare aici!