Managerul Gheorghe Carp a anunţat că luni s-a predat amplasamentul pentru derularea lucrărilor de reabilitare a secţiilor de obstetrică neonatologie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, alias Maternitatea.
„A a început deja pregătirea şantierului de lucru. Lucrările se vor desfăşura la nivelul I şi II al clădirii Staţionarului III, urmând ca la final secţiile de gravide şi nou-născuţi să capete o înfăţişare modernă. Totodată, se vor termoizola cu polistiren expandat corpurile B1 şi B2, fapt care va duce la scăderea cheltuielilor de încălzire pe timp de iarnă, dar şi la creşterea confortului termic pe perioada verii”, a precizat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, dr. Gheorghe Carp.
Lucrările de reabilitare vor fi unele complexe, urmând a se înlocui instalaţiile sanitare, electrice, medicale respectiv de încălzire-ventilaţie.
Reabilitarea clădirii presupune executarea lucrărilor de bază (recompartimentări, schimbarea finisajelor, dotarea etajelor) şi a lucrărilor de modernizare (schimbarea pardoselilor, a tâmplăriei, izolare planşeu, izolare termică, înlocuirea instalaţilor medicale, a tablourilor electrice etc).
Printre altele, se va amplasa un grup sanitar propriu fiecărui salon din cele două etaje, acolo unde este cazul. Totodată, fiecare salon va avea un lavoar.
Tot pentru comfortul pacientelor, se va înlocui instalaţia de semnalizare soră-bolnav.
Executant este firma SC Selina Oradea, valoarea contractului fiind de 6.988.273 lei (fără TVA), asigurat în mare parte de Banca Mondială.
Potrivit proiectului realizat de Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială, reabilitările nu vizează secţiile de ginecologie.
Fără răşini sintetice
Proiectant este SC Arhi Dinamic iar dirigenţia lucrărilor va fi asiguratp SC Eptisa România & Eptisa Servicios de Ingineria SA Spania.
„Firma spaniolă supervizează toate cele nouă proiecte de acest gen care se află în derulare în România, prin Ministerul Sănătăţii. Cât priveşte proiectul, noi am dori să nu se folosească răşini sintetice pentru duşumele, ci materiale care se îmbibă cu substanţe antiseptice, asigurându-se astfel sterilitatea şi curăţenia. Precizez că noi nu suntem decidenţi, ci doar putem face sugestii sau observaţii când sesizăm nereguli”, a mai spus dr. Carp.
Termenul de finalizare al lucrărilor de reabilitare este de 365 de zile de la începerea lucrărilor. Pe baza experienţei acumulate la alte lucrări de reabilitări sanitare, managerul Carp şi-a exprimat speranţa că lucrările ar putea fi finalizate în şase-opt luni.
Clădirea Maternităţii a fost realizată cu materiale, finisaje şi tehnologia de acum circa 20 de ani, conform nivelului de confort al vremii respective.
Citiți principiile noastre de moderare aici!