Spre deosebire de alte multe maternităţi din ţară, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Oradea mai are încă un stoc minim de Oxitocină, un medicament indispensabil la unele femei în timpul naşterii.
Managerul spitalului, dr. Liana Antal, a declarat miercuri că prin septembrie, a prins de veste că va veni o perioadă de penurie la acest medicament şi a achiziţionat un stoc mai mare, astfel că şi la această oră femeile care nasc beneficiază de Oxitocină, la indicaţia medicului şi cu avizul doctorului de gardă.
După privatizare
Doctoriţa a explicat că acest medicament nu se dă fiecărei femei care naşte ci doar în anumite cazuri, motiv pentru care a rugat medicii să administreze acest medicament doar în cazurile în care chiar este necesar.
În plus, mai toţi medicii au şi stocuri personale de medicamente şi, în caz de extremă urgenţă, le administrează pacientelor care au nevoie.
Oxitocina, folosit la naşteri, era produs de Sicomed, dar după privatizarea acestuia, noul patron a luat decizia de a renunţa la acest medicament. De altfel, farmaciştii bihoreni au atras deja atenţia că privatizarea fabricilor de medicamente poate provoca lipsă de medicamente gravă, întrucât patronii firmelor de medicamente ar fi mai interesaţi de profit decât de interesul bolnavilor.
Credite!?
„Spitalele pot achiziţiona fără nicio problemă medicamentele de care au nevoie în baza creditelor de angajare”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie, care a informat că în afara oxitocinei există medicamente pe piaţă şi se pot cumpăra, dacă managerii de spitale ştiu de creditele de angajament. Prin creditele de angajament, se permite plata în termen de 180 de zile, dar probabil unii manageri nu au cutezat până acum să cheltuie mai mult decât le-a permis bugetul. Reticenţa managerilor de spitale se poate explica şi prin faptul că au fost antecedente încă din 2005 când ministrul de atunci a promis lichidarea datoriilor pentru spitale, promisiune neonorată nici acum în unele spitale din ţară, printre care şi Spitalul Judeţean din Oradea.
De altfel, Colegiul Medicilor din România a anunţat la începutul săptămânii că unităţile medicale din ţară au sesizat Colegiul despre deficienţe în aprovizionarea de medicamente. Reprezentanţii CMR au precizat că numeroase spitale reclamă lipsa medicamentelor şi soluţiilor sanitare, printre care ar fi, pe lângă Oxitocină şi soluţiile perfuzabile, antiinfecţioasele pentru uz sistematic în unele spitale din ţară, neurolepticele incisive, antidemenţialele şi psihotrope sedative.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!