Ajuns activist politic în Partidul Mişcarea Populară (PMP), fostul consilier local PDL Mircea Matei marşează tot pe tema CET Oradea. Matei insinuează că licitaţia pentru achiziţia centralei pe gaz pentru CET este una cu dedicaţie şi că retehnologizarea CET nu este menită să aducă o scădere a preţului la gigacalorie. Preşedintele PMP Bihor pleacă de la faptul că această achiziţie publică a fost amânată, în urma unei contestaţii depuse de firma Romelectro la caietul de sarcini. Documentaţie la care, arată activistul PMP, aparatul Primăriei a introdus ulterior 28 de erate! Matei spune că se doreşte amânarea licitaţiei pentru ca ulterior să se aducă centrala pe gaz pe ultima sută de metri, dintr-o anumită sursă, numai ca CET să nu fie închisă, ca urmare a expirării termenului de conformare la condiţiile de mediu ale UE.
Mircea Matei: „Cu doar câteva zile înainte de a expira termenul pe SEAP, o societate se adresează Primăriei în intenţia de a participa la licitaţie şi o întreabă care sunt caracteristicile gazului pe care îl doriţi să fie folosit în CET? Timp de două luni nu avuseseră timp să întrebe… Întâmplător sau nu, firma care a făcut aceste întrebări şi care a primit şi răspuns este aceeaşi firmă care a făcut contestaţie la CNSC. Această firmă fiind într-o legătură cu firma proiectantă, cu ISPE, care împreună cu JASPERS sunt consultanţi pe POS Mediu la CET Oradea! Asta ce înseamnă? Înseamnă că această contestaţie şi amânare au fost în mod voit gândite aşa, ca această licitaţie să fie amânată. Ea va avea loc în ianuarie sau februarie 2014. Greu de presupus că ne vom încadra în termenul decembrie 2014. Probabil că vom asista la o chestiune gen «avem un termen, cât de repede să ne mişcăm!». De când ai comandat-o, durează un an să construiască o turbină (pe gaz). Probabil că se va ajunge la un moment dat să vină un salvator care va zice: «eu tocmai ce am o turbină şi v-o pot aduce mâine!». Şi vom fi bucuroşi s-o luăm, ca să nu ieşim din termen, vezi Doamne, nu cumva să ieşim din termen, să pierdem banii europeni. Turbina zace deja prin Germania pe undeva”.
Insolvenţă… politică?!
În 2012, când era preşedinte al ANRSC, Matei ordona un plan de măsuri către Electrocentrale Oradea, pentru ca ulterior, cel ce i-a succedat în funcţie, Doru Ciocan (PSD), să retragă licenţa Electrocentrale SA.
Fost preşedinte al PD Oradea în timpul mandatului Petru Filip, Matei susţine că „CET era pe profit la finele anului 2007”. Pentru faptul că CET a ajuns azi în insolvenţă actuala administraţie nu mai poate învinovăţi fosta administraţie PDL, crede Matei. „A fost o decizie politică ca CET să intre în insolvenţă, pentru că altfel puteau dirija fonduri către CET. La fiecare final de an, a existat un excedent bugetar. Însă, o dată cu această situaţie a CET, pe toţi furnizorii i-au dus spre probleme sau chiar au intrat în insolvenţă, toţi fiind agenţi privaţi. Ăsta nu e comportament liberal”, susţine Matei, care nu înţelege de ce „primarul Bolojan nu vorbeşte cu primarul Domocoş, de la Beiuş. În toată ţara Beiuşul e dat ca exemplu pentru trecerea pe apa geotermală, numai la Oradea nu se doreşte acest lucru”.
Primarul: „Să le probeze!”
Primarul Ilie Bolojan nu a vrut să comenteze prea mult declaraţiile lui Matei, despre care crede că le-a făcut „ca să se afle în treabă”. „Să le probeze!”, îi transmite, totuşi, Bolojan lui Matei.
JB l-a întrebat pe edilul-şef al Oradiei când expiră termenul până la care CET Oradea trebuie să aibă centrală nouă, pentru a se conforma la standardele de mediu. „Până la finalul anului 2015. Însă nu doar pe POS Mediu. Toţi cei care derulăm proiecte, trebuie să accesăm până la final de 2015”, a transmis primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!