Sâmbătă, 2 martie parcă a pulsat mai tare. Un mare dascăl al Beiuşului, scriitorul Ioan Dărăbăneanu, scrie despre un profesor de legendă al Beiuşului: Matei Francisc. Ioan Dărăbăneanu şi-a lansat după cinci ani de când îi invita pe bihoreni la lectura carţii „Catedra cimitirului din deal” un nou volum, dedicat celui care în 1934 participa la Olimpiada de la Berlin, făcând parte din lotul olimpic de gimnastică, profesorul vulcanist Matei Francisc.
Cunoscutul dascăl de sport Francisc Matei s-a născut la 8 ianuarie 1913 în comuna Balc, judeţul Bihor, dintr-o familie de ţărani săraci. La doar 3 ani îi moare tatăl în război, rămânând doar cu mama sa. A absolvit Liceul „Emanuil Gojdu din Oradea în 1930 şi Institutul Superior de Educaţie Fizică din Bucureşti, în 1936, când mama sa se mută la Bucureşti cu el, pentru a munci aici şi pentru a-l ajuta.
La Colegiul Naţional „Samuil Vulcan a predat între 1958-1973, când s-a pensionat. A lucrat în continuare pe baza sportivă a şcolii şi la stadion cu o serie de elevi, inclusiv cu scumpa lui nepoată Coralia-Dorothy, pe care a pregătit-o, cu succes, pentru admiterea la Educaţie fizică. Dintre sportivii pregătiţi îi putem aminti pe următorii campioni: Traian Sudrigianu- deţinător a opt recorduri naţionale, component al echipei naţionale de atletism alături de Iolanda Balas, Ioan Mărculescu, Geta Bulc, Carol Olah, Vasile Obreja, Vasile Mureşan, Gheorghe Popa Bota, Viorel Boiţ, Ilie Puia, Milu Raţ (plecat în SUA, care l-a apreciat enorm), Vasile Marcu, Vanda Tempeanu, Bernard Walter şi mulţi alţii.
A fost arbitru naţional şi internaţional de atletism. A obţinut de mai multe ori diferite medalii din partea Consiliului de Stat, diplome din partea Federaţiei Române de Atletism şi din partea Ministerului şi Sportului. Este Cetăţean de Onoare al oraşului Beiuş. S-a stins din viaţă la 12 aprilie 2003, fiind înmormântat lângă soţia sa în Cimitirul din Deal din Beiuş.
La eveniment au participat şi organizatorul concursurilor ce poartă numele lui Matei Francis, prof. Marcel Coroiu, dar şi prof. Viorel Codreanu, coleg de clasă şi de bancă cu fiica celui comemorat, cărora le-a fost şi diriginte. De-altfel dascălii vucanişti de sport au numele păstrat la rang de cinste în şcoală, astfel organizându-se competiţiile: “Francisc Matei , “Ioan Zaha , “Adrian David şi “Popa Bota Gheorghe .
„Simţeam că are ceva «în cuptor», o altă carte extraordinară, despre profesorul Matei Francisc, un personaj de legendă al Beiuşului, după cum îl numeşte autorul.
Scriind despre «naţiunea dascălilor» de la Samuil Vulcan, biologul şi sociologul Ioan Dărăbăneanu identifica mai multe «provincii»: «cea a obişnuiţilor, a neobişnuiţilor, a deosebiţilor, a celor fără seamăn». Apoi identifica «subprovinciile»: «a blânzilor, a durilor, a înduplecaţilor, a neînduplecaţilor, a savanţilor»…. În acestă hartă neaoşă a celor mai înţelepţi şi făuritori oameni – dascăli, prof. Ioan Dărăbăneanu îl aşează pe profesorul de educaţie fizică Matei Francisc între hotarele «deosebiţilor» şi ale celor «fără de seamă».
Persoana devenită personaj eponim al cărţii este însuşi Matei Francisc, cel care a generat «un râu cu debit constant», tumultuos, al succeselor atleţilor beiuşeni”, scrie profesorul Elena Ojică, referindu-se la cartea profesorului Dărăbăneanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!