Însă, crede Mircea Matei, dacă reţeaua o permite, municipalitatea poate licenţia mai mulţi producători pentru transport şi distribuţie! Pentru orădeanul Matei, totul depind de reţea şi de felul în care vede Primăria lucrurile. Dacă reţeaua poate fi separată, se pot emite mai multe licenţe, consideră preşedintele ANRSC.
Matei spune însă că, din moment ce municipalitatea a ales CET ca operator unic, era mai normal să fie făcut „o medie ponderată”, între preţul CET şi cel al Transgex. Această medie ar fi dat preţul unitar pentru toată populaţia oraşului, racordată la sistemul centralizat, arată Matei.
„Dacă făceau aşa, rezulta un preţ de 188 de lei pe gigacalorie pentru tot oraşul, nu 192 de lei gigacaloria, cât va fi de la 1 mai”, spune pedelistul din vârful ANRSC.
Soluţia: Geotermia
Matei mai spune ceva: că strategia termică a Oradiei ar trebui centrată pe apa geortermală, nu pe gaz. „Gigacaloria la apa geotermală se extrage la 50 de lei, în timp ce pe cărbune şi gaz ar putea să ajungă şi la 500-600 de lei gigacaloria. Dacă preţul gazului ajunge la 165 de dolari la 1.000 mc de gaz, gândiţi-vă că preţul combustibilului reprezintă 70% din preţul livrat către populaţie”, a arătat Matei.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!