După întâlnirea cu directorii de școli și cu oamenii de afaceri, angajatori ai viitorilor absolvenți de învățământ dual, Ligia Deca s-a referit la îmbunătățirile pe care legislația recent adoptată le aduc în viitorul an școlar 2023-2024.
[eadvert]
„Cred că în primul rând vorbim despre un pachet legisativ în care atât creșterea calității, cît și creșterea echității în sistem sunt adresate cu un grad similar de importanță. Avem cel mai amplu program național de reducere a abandonului școlar, finanțat prin PNRR și prin măsurile efective din lege.
De exemplu, programul național pentru reducerea alfabetismului funcțional. Vorbim despre garantarea sprijinului social. De exemplu, decontul navetei din bugetul Ministerului Educației, bursele acordate elevilor cu cuantumuri crescute, tot din bugetul Ministerului Educației. Vorbim despre salarii crescute pentru cadrele didactice, dar și despre o calitate mai bună a formării inițiale, dar și de o claritate mai mare în ceea ce privește formarea continuă.
Vorbim despre o separare a funcției de management de sistem la nivel județean, de ceea ce înseamnă asigurarea calității și inspecția prin direcțiile și birourile județene ARACIP și de o reducere a birocrației inerent. Pentru că, dacă până acum, ARACIP-ul făcea un set de evaluări și mai urma și inspecțiile realizate de inspectorat, acum cele două procese, acolo unde ele se suprapun, pot fi simplificate. Asta înseamnă mai puțină birocrație pentru școli și pentru cadrele didactice.
Vorbim despre creșterea finanțării cu procente dedicate pentru diferite tipologii de școli. De exemplu, școlile care integrează copii cu cerințe educative speciale beneficiază de o creștere a finanțării cu 75%. Vorbim despre creștere pentru zonele prioritare de investiție în educație, acolo unde chiar este nevoie să investim mai mult, unde se cumulează factorii de dezavantajare. Vorbim despre apropierea clară de mediul privat, prin ruta completă în învățământ dual.
Vorbim despre stimularea internaționalizării, dacă ne referim la învățământul superior, despre o mai bună adaptare a examenelor naționale la profilul elevului și la profilul rutei academice pe care urmează să o aibă sau rutei profesionale ș.a.m.d.”, a declarat Ligia Deca.
Trimite articolul
XDeca ne am săturat de prostiile tale… pleacă unde vezi cu ochii… învățământul românesc este eșuat pt că tu și yohanis sunteți niște ratați….. pleacă în UE.. acolo ești în mediul tău lbtq bulyng și alte mizerii democrat capitaliste
-
Stimate domn ar trebui sa fiti mai atent la afirmatiile pe care le faceti in legatura cu doamna ministru, dinsa este o persoana publica la fel ca si presedintele tarii, mai mult respect pentru dinsii. Nici dumneavoastra nu cred ca v-ar conveni ca cineva sa va vorbeasca in acest fel.
-
Cineva sa duca gunoiul…
-