La nici două săptămâni de la intrarea în vigoare a OUG 60/2016, care modifică Legea 76/2002, câţiva bihoreni au şi beneficiat de prevederile ei, potrivit anunţului făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, de către directorul executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba.
„Un şomer bihorean a beneficiat deja de prima de activare în valoare de 500 de lei. Aceasta se acordă şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni”, a precizat Békési Csaba.
În baza aceleiaşi ordonanţe, pe articolul 80, potrivit căruia angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 900 lei, au fost semnate cinci convenţii de angajare. Mai mult, în baza aceluiaşi articol, a fost semnată o convenţie de angajare de către o persoană cu handicap. Pentru aceasta angajatorul va primi câte 900 de lei pe o perioadă de 18 luni.
„O altă măsură activă pentru angajatori, care vine în sprijinul persoanelor cu vârsta peste 45 de ani, este acordarea unei subvenţii de 900 de lei pe o perioadă de 12 luni, companiilor care încadrează în muncă persoane peste 45 de ani. În baza acestei măsuri au fost încadrate deja nouă persoane în judeţul Bihor”, a explicat directorul AJOFM Bihor.
Aceste măsuri existau şi în vechea lege, dar se acordau pe categorii de vârstă, iar cuantumul sumei era mai mic.
„În acest an, 405 şomeri bihoreni au beneficiat de măsuri active în baza Legii 86/2002. Este vorba de 201 persoane încadrate în baza art. 80 (108 absolvenţi de studii superioare, 80 de absolvenţi de studii medii şi şapte absolvenţi de învăţământ profesional) şi 204 persoane în baza art. 80 (184 şomeri peste 45 de ani, patru şomeri unici întreţinători de familie, şase persoane cu handicap şi şase şomeri care mai au mai puţin de cinci ani până la pensie)”, a subliniat Békési Csaba.
Mobilitate
Pentru încurajarea mobilităţii forţei de muncă a fost introdusă măsura conform căreia navetiştii din zonele cu grad ridicat de sărăcie, cu domiciliul la o distanţă mai mare de 15 km faţă de locul de muncă, primesc o primă de încadrare neimpozabilă, în valoare de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 de lei/km.
Prima se acordă pe o perioadă de 12 luni, doar pentru persoanele care îşi au domiciliul în zonele defavorizate. În judeţul Bihor, din aceste zone defavorizate fac parte localităţile: Abram, Abrămuţ, Balc, Batăr, Borod, Budureasa, Cherechiu, Ciumeghiu, Curtuişeni, Diosig, Drăgeşti, Finiş, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Răbăgani, Şimian, Şoimi, Tinca, Lăzăreni, Aleşd, Săcuieni, Marghita şi Valea lui Mihai.
O altă măsură activă se adresează şomerilor care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu. Aceştia vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei, dacă îşi schimbă domiciliul într-una din localităţile defavorizate. Dacă se mută împreună cu familia, prima de instalare este de 15.500 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!