După mai bine de circa un an de „linişte” cu lipsuri în sistemul medical orădean, Primaria Oradea anunţă o strategie de eficientizare a unor domenii medicale delicate, dar importante pentru bihorenii şi ceilalţi bolnavi din judeţele limitrofe.
Miercuri, primarul Ilie Bolojan a transmis mediei locale liniile principale „sanitare” pe care Municipalitatea doreşte să le dezvolte la nivel european în 5 – 10 ani.
Se gândesc la cadre
Primarul a subliniat că Municipalitatea are ca obiective creşterea progresivă a alocărilor bugetare pentru investiţii, reabilitarea şi modernizarea clădirilor spitalelor, dotarea cu aparatură medicală. În acelaşi timp, Primăria intenţionează să conceapă un program cu prevederi bugetare pentru specializarea cadrelor medicale şi a anunţat că va susţine modernizarea Facultăţii de Medicină Oradea, „cu accentul principal pus pe calitatea actului formativ”. Nu în ultimul rând, autoritatea locală anunţă că vrea să asigure „transparenţă şi responsabilitate în sistemul sanitar” şi că va supraveghea „riguros” resursele alocate. Reiterând o idee mai veche a Municipalităţii, primarul anunţă şi că va încuraja parteneriatele dintre spitale şi partenerii privaţi.
Revoluţionar
Din strategia anunţată de Bolojan se remarcă de departe două mari proiecte, idei ale viceprimarului Gheorghe Carp, încă de pe vremea când era manager la Spitalul Curteanu (Municipal): Cenuşăreasa sistemului sanitar bihorean, alias secţia de oncologie adulţi de la Spitalul Judeţean, va scăpa de condiţiile mizere şi infecte de la Staţionar II şi va forma un tot unitar cu secţia de oncologie pediatrică de la Spitalul Municipal (Curteanu), activitatea oncologică bihoreană comasându-se aici într-un centru oncologic, până în iulie 2011.
De altfel, oncologia pediatrică de la Municipal a cunoscut o dezvoltare puternică în ultimii ani, graţie cadrelor medicale de aici, care au reuşit, în peste zece ani de activitate, să salveze sute de copii cu diverse tipuri de cancer (care sunt vindecabile). Banii necesari reabilitării spaţiilor în acest sens vor fi daţi de Ministerul Sănătăţii. Radioterapia şi zona pentru tratamentele de chimioterapie se mută tot de la Staţionar II în curtea Spitalului Municipal, într-o clădire nouă, din bani de la Primărie, iar aparatura de radioterapie va fi cumpărată din bani de la Ministerul Sănătăţii, cu cofinanţare de la Primărie.
Al doilea proiect vital pentru bihoreni şi locuitorii judeţelor limitrofe din nordul ţării va fi înfiinţarea unei secţii de cardiologie intervenţională, prin intrarea Consiliului Judeţean ca partener principal. Prin acest proiect, bolnavii vor beneficia nu doar de investigaţii de angiografie ci şi de intervenţii necesare, pentru rezolvarea cărora se pleacă încă la clinici din Cluj, Timiş, Târgu-Mureş sau chiar Bucureşti. Proiectul municipalităţii, de 2 milioane de euro privind cardiologia, va fi dirijat spre secţia de la Spitalul Judetean Oradea, astfel încât principalul spital din judeţ să aibă o cardiologie şi chirurgie vasculară performantă.
Dat fiind faptul că Bihorul este pe primele locuri la morbiditate şi mortalitate cauzate de cancer sau afecţiuni cardiovasculare, cele două proiecte sunt menite a salva în timp vieţile a mii de oameni.
Mutari de sectii Judetean – Municipal
Citiți principiile noastre de moderare aici!