Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a prezentat joi, 9 aprilie, în cadrul unei conferințe online, un set de măsuri care să ducă la relansarea economică a României.
Măsurile propuse sunt împărțite în două capitole importante: „Context managerial” și „Măsuri de relansare”.
Primul capitol „Context managerial” relevă cele trei elemente esențiale ale analizelor efectuate de specialiștii din numeroase țări asupra crizei provocate de Coronavirus: premise, variante de scenarii și direcții și modalități de acțiune, precum și cele trei posibile scenarii pentru ieșire din criză potrivit experienței mondiale: Scenariul V, Scenariul U și Scenariul L.
Florin Jianu a enumerat și cinci direcții și modalități de acțiune: cererea de produse și servicii, internă și externă; asigurarea lanțurilor de aprovizionare a companiilor și populației în țară și din străinătate; asigurarea de lichidități și finanțări pentru companii și populație; realizarea de investiții substanțiale, publice și private, autohtone și străine; asigurarea de resurse umane sănătoase, apte și disponibile pentru a munci.
Măsuri de relansare
„Cel de-al doilea capitol este unul aplicat și prezintă măsurile prioritare pentru relansarea economică a țării”, a explicat președintele CNIPMMR. Astfel, pentru depășirea situației de criză în care ne aflăm și încercarea de a ne încadra în scenariul economic V, CNIPMMR propus un set de măsuri structurate pe cinci categorii principale: investiții; programe specifice IMM-urilor; înființarea fondurilor de investiții; măsuri sectoriale și politici publice.
Prima propunere a CNIPMMR este investiții în infrastructură, asta însemnând o autostradă în fiecare regiune istorică. CNIPMMR mai propune un program finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 – 2020, o inițiativă națională sau regională care să vizeze asigurarea de mese calde sau de pachete cu alimente.
Un fond de investiții de tip equity, un program pentru accesul rapid la lichidităţi pentru IMM-uri și un program național: „FABRICAT ÎN ROMÂNIA” sunt alte propuneri. CNIPMMR mai vrea eliminarea taxelor parafiscale solicitate IMM-urilor de autorităţile publice, un plan național pentru digitalizarea instituțiilor și proceselor, achizițiile publice centrale și locale să fie făcute cu respectarea principiului: minim 50% de la un IMM local, debirocratizare masivă și reforma administratiei publice.
Trimite articolul
XCu toate ca va fi extrem de greu am credinta ca IMM-urile, in general capitalul autohton, va avea puterea sa-si revina si poate n-ar strica ca si guvernul sa dea o mana de ajutor acestora. Pana la urma acestia asigura multor oameni un loc de munca si ar fi necesar un sprijin concret din partea statului, a guvernului, mai ales cand vedem in acest context al pandemiei, cat este de important sa existe un capital autohton solid.
va reveniti impreuna cu consumul , companiile cresc si scad in functie de piata cerere/oferta. NU aveti voi treaba cu statul si cu bugetul si cursul monetar, mana jos de pe banii nostri !