Având în vedere atenţionările meteo transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie referitoare la temperaturile din ultimele zile, ITM Bihor atrage atenţia asupra măsurilor ce se impun a fi luate de angajatori pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă. „Potrivit OUG 99/2000, în condiţii de caniculă, temperaturi ridicate extreme sunt considerate temperaturile de peste 37°C sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80”, informează Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Măsuri minimale
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure mai multe măsuri minimale. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă trebuie reduse intensitatea şi ritmul activităţilor fizice; trebuie asigurată ventilaţia la locurile de muncă. Efortul dinamic trebuie alternat cu cel static şi perioadele de lucru trebuie alternate cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie asigurată apă minerală câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie şi chiar duşuri. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17,00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. „Aceste măsuri se adoptă şi în cazul în care angajatorul constată că, prin condiţiile pe care le asigură, nu poate menţine un randament corespunzător în muncă sau că acestea sunt insuficiente pentru prevenirea îmbolnăvirii salariaţilor”, a precizat Marius Rotar.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme angajatorul va asigura examenul medical al angajatului la angajare şi periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute. De asemenea va asigura primul ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!