Temperaturile de afară fac tot mai grea munca celor care lucrează în aceste zile pe şantierele din Oradea, care nu sunt deloc puţine. Angajatorii trebuie să ştie că în anumite condiţii de temperatură sunt obligaţi să ia o serie de măsuri pentru protecţia persoanelor încadrate.
Măsuri
Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin temperaturi extreme de vară se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80. Aceste temperaturi sunt temperaturi monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia. „În aceste perioade cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de OUG 99 din 2000, pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute de lege. Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor”, a precizat Simona Iancu, inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor. În unităţile în care funcţionează comitetele de securitate şi sănătate în munca, măsurile vor fi stabilite de acestea.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure mai multe măsuri minimale. „Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice; să asigure ventilaţia la locurile de muncă; să alterneze efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer”, a specificat Simona Iancu. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorii trebuie să asigure apă minerală adecvată, câte 2-4 litri/persoană/schimb şi echipament individual de protecţie, precum şi duşuri unde este cazul. „Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale”, a explicat inspectorul şef al ITM Bihor. Măsurile prevăzute mai sus se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii vor asigura examenul medical la angajare şi controlul medical periodic al angajatului, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute. De asemenea, se va asigura primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!