- Reducerea cheltuielilor de întreţinere sub 10% (la clădirile monobloc maximum 6%)
- Menţinerea cheltuielilor cu medicamentele în jur la 15% din buget pentru specialităţile generaliste şi inversarea proporţiei între medicamente generice şi originale.
- Aplicarea protocoalelor terapeutice per specializare (termen limită: 1 ianuarie 2011). Se vor reglementa astfel tratamentele şi medicamentele folosibile. Avantaje: aprecierea bugetelor, protecţia medicului prin orientarea tratamentului şi protecţia de malpraxis, eliminarea medicamentelor comisionate şi asigurarea calităţii actului medical pentru pacient.
– Funcţionalizarea ambulatoriilor spitalelor cu aportul tuturor medicilor din spital (şi cu consultaţii în regim de coplată).
– Încadrarea cheltuielilor de personal sub 70% din contractul cu CAS prin reducerea personalului auxiliar şi a unor sporuri pentru angajaţii fără contact cu bolnavul.
– Taxarea condiţiilor hoteliere.
– Bugetarea secţiilor (responsabili – şefii de secţie).
– Introducerea coplăţii sau plata unor servicii preferenţiale. Programarea operaţiei (ex. cezariana) cu un anume medic se va interpreta ca serviciu de tip privat. O parte din taxa achitată de pacient va reveni medicului şi personalului medical iar diferenţa rămâne spitalului.
– Externalizarea spălătoriilor, cuplată cu asigurarea materialului moale: cearceafuri etc.
– Externalizarea mentenanţei pentru aparate de aer condiţionat sau comprimat etc.
– Unitate de sterilizare unică; avantaje: costuri reduse şi siguranţă în exploatare.
– Laborator central. La fiecare spital va rămâne un mic laborator pentru hematologie şi biochimie. Azi sunt costuri ridicate cu laboratoarele datorită cheltuielilor de personal şi a risipei de reactivi.
– Birou de achiziţii unic. Cumperi mai mult, deci mai ieftin.
– Dimensionarea secţiilor şi a numărului de paturi la patologie: reducere în general sau suplimentare (unde este cazul).
– Birou central infecţii nozocomiale. Pentru protecţia pacienţilor şi pentru reducerea costurilor cu eliminarea infecţiilor.
– Protocol cu ASCO şi cu primăriile pentru recuperarea cheltuielilor de la cei care-şi abandonează copiii în spitale.
– Comisie de supraveghere a acordării concediilor medicale şi a pensionărilor de boală/invaliditate.
– Contracte de prestări servicii cu medici experimentaţi.
– Aplicarea unor proceduri de lucru privind internarea bolnavului, comunicarea cu aparţinătorii etc. Orientarea către cetăţean.
Cum ar tonifica spitalele municipale
Citiți principiile noastre de moderare aici!