Având în vedere atenţionarea meteo transmisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, potrivit căreia în perioada 24.08.2012-26.08.2012 se vor înregistra temperaturi care pot atinge +41°C, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor atrage atenţia asupra măsurilor ce se impun pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă, măsuri prevăzute de OUG nr. 99/2000.
Măsuri
Astfel, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure mai multe măsuri minimale. „Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă se va reduce intensitatea şi ritmului activităţilor fizice; se va asigura ventilaţia la locurile de muncă şi se va alterna efortului dinamic cu cel static. De asemenea se vor alterna perioadele perioadel de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer”, ne-a comunicat Nicolae Hoduţ, inspector şef la ITM Bihor.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorii vor asigura apă minerală adecvată, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, echipament de protecţie şi duşuri.
„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00 şi întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale”, se spune în comunicatul ITM Bihor.
Pe de altă parte, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme , în conformitate cu prevederile art .8 al O.U. nr. 99/2000, angajatorul va asigura examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute. De asemenea, angajatorul va asigurara primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate. O altă măsură este trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Încălcarea prevederilor art. 8 al O.U. nr. 99/2000 constituie contravenţie, se constată şi se sancţionează de către organele de control ale Inspecţiei Muncii cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!