Apariţa febrei aftoase în Bulgaria a determinat autorităţile sanitar veterinare române să elaboreze un planul strategic de supraveghere şi protecţie a teritoriului naţional şi pentru a stabili toate măsurile administrative necesare.
Această boală este foarte contagioasă, iar implicaţiile economice sunt de notorietate ca fiind dezastruoase, se pot închide zone întregi. Orice apariţie a unei boli se comunică imediat la Uniunea Europeană şi, după ce se întruneşte un comitet special, se dau deciziile la nivelul statelor comunitare.
România este liberă de febra aftoasă din 1974, iar acest statut este menţinut şi reconfirmat anual de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Speciile susceptibile sunt toate animalele biongulate – bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice. „Răspândirea explozivă a virusului face din aceasta cea mai periculoasă boală a animalelor, în principal din cauza impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi nu în ultimul rând din cauza blocării comeţului cu animale şi produse şi subproduse de origine animală”, a spus Sorin Hodişan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.
Măsuri
În acest context epidemiologic la nivel naţional s-au instituit mai multe măsuri. Printre acestea se numără efectuarea unei analize de risc şi stabilirea unui plan de măsuri severe, necesare pentru preîntâmpinarea apariţiei bolii pe teritoriul României şi stabilirea la nivel teritorial a unui planul de măsuri care se impun pentru păstrarea indemnităţii teritoriale sub raportul febrei aftoase. De asemenea, acţiunile de vânătoare să fie notificate DSVSA.
„În această perioadă este absolut necesară colaborarea cu asociaţiile judeţene de vânători pentru supravegherea animalelor sălbatice, îndeosebi în locurile de hrănire, adăpare, sărării şi anunţarea rapidă a constatărilor de animale bolnave, întărirea condiţiilor de biosecuritate în exploataţii cu animale receptive, inspectarea turmelor de ovine şi controlul mişcării acestora, dar şi controlul depozitelor frigorifice utilizate pentru examinarea şi depozitarea vânatului”, a concluzionat Sorin Hodişan.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!