Începând cu anul 2019 intră în vigoare Legea privind diminuarea risipei alimentare. Pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se află în dezbatere publică proiectul normelor metodologice de aplicare a legii. Potrivit actului normativ, companiile din industria agroalimentară vor avea obigația să elaboreze anual un plan de diminuare a risipei alimentare.
Documentul prevede că operatorii economici din întregul lanț agroalimentar, indiferent de forma de organizare, autorizați sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în vederea donării sau comercializării de produse agroalimentare, iau măsuri ca în toate etapele de producţie, de procesare, depozitare, distribuţie şi comercializare a alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare, să fie respectate dispozițiile cu privire la siguranța produselor agroalimentare conform regulamentelor europene și naționale.
Normele se adresează companiilor din producția primară de produse agroalimentare, din prelucrare și procesare, din distribuție și comercializare, precum și din industria hoteliră și alimentație publică.
Condiţii de donare
Companiile vor putea dona unele produse, către consumatorul final, oricând in ultimele 10 zile de valabilitate.
Este interzisă donarea următoarelor alimente perisabile: sucuri de legume și fructe nepasteurizate, legume și fructe pretăiate, semințe germinate.
De asemenea, este interzisă donarea către consumatorul final a următoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animală, respectiv carnea și organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud și produsele din lapte crud, peștele și produsele din pescuit proaspete, ouăle și produsele din ouă crude.
Alimentele menționate anterior pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau a altor unități de alimentație publică, care funcționează în baza Legii nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit, destinat consumatorului final.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va publica și actualiza periodic lista operatorilor care vor primi donațiile, care va cuprinde denumirea operatorului receptor, adresa și datele de contact ale acestuia, tipul şi categoria de produse alimentare dintre cele care pot face obiectul donării sau comercializării.
Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO1), 95-115 Kg de alimente pe locuitor se risipesc anual în Europa și America de Nord.
La nivel mondial, s-a stabilit faptul că pierderile generate de risipa de alimente reprezintă o treime din alimentele produse pentru consumul uman, ceea ce înseamnă aproximativ 1,3 miliarde de tone pe an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!