Potrivit calendarului stabilit, noua sesiune de depunere a proiectelor deschisă în luna martie va include Măsura 4.2 – „Schemă de minimis”, Submăsura 4.1 – „Investiţii în exploataţiile agricole”, Submăsura 4.1a – „Investiţii în exploataţii pomicole”, Submăsura 4.2 – „Sprijin pentru investiţii în prelucrarea/comercializarea şi/ sau dezvoltarea de produse agricole”, Submăsura 4.2a – „Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”, Submăsura 4.3 – „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, Submăsura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, Submăsura 6.4 – „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”, Măsura de „Consiliere în implementarea planului de afaceri”, Măsura de Formare profesională pentru fermieri, în special beneficiarii SM6.1 şi S6.3, Submăsura 4.2 – Schema de minimis pentru consultanţă pentru pregătirea proiectelor de investiţii finanţate prin schema GBER, Submăsura 7.2 – „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” şi Submăsura 7.6 – „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”.
De curând, AFIR a publicat pe propriul sit varianta consultativă a Ghidurilor Solicitantului pentru o serie de submpsuri de finanţare din cadrul PNDR 2020. Potrivit legislaţiei, perioada aferentă consultării publice este de 10 zile, urmând apoi ca variantele finale ale Ghidurilor să fie puse la dispoziţia fermierilor.
Bani
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a închis în data de 18 decembrie 2015 ultimele sesiuni de primire a proiectelor de investiţii aferente submăsurilor de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 deschise anul trecut.
Fermierii care au reuşit să obţină finanţare în 2015 au primit deja o a doua tranşă de plată din fondurile europene nerambursabile. Mai exact, este vorba de 225 de beneficiari ai Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Valoarea totală nerambursabilă a plăţilor se ridică la aproximativ 6,9 milioane de euro. Aceste plăţi se adaugă celor efectuate în prima tranşă către 124 de tineri fermieri, beneficiari ai sM 6.1, care au primit deja fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 3,9 milioane de euro.
O altă submăsură pentru care au fost depuse cereri de plată şi urmează să se efectueze plăţi este submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Astfel, 164 de beneficiari ai acestui tip de sprijin vor primi în curând plăţi în valoare de 246.000 euro.De asemenea, 121 de beneficiari ai submăsurii 19.2 „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală” din cadrul axei LEADER vor primi fonduri europene nerambursabile în valoare de circa 612.000 euro.
O valoare ceva mai mică, de aproximativ 9.500 euro urmează să fie plătită unor beneficiari ai Submăsurii 9.1 „Înfiinţarea grupurilor de producători”, potrivit unui comunicat AFIR. Pentru întrega perioadă de programare 2014 – 2020 România beneficiază de o alocare financiară totală de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetară totală a Măsurilor implementate la nivelul AFIR se ridică la 4,87 miliarde de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!