Mediul de afaceri bihorean reacţionează pozitiv la propunerea Guvernului de a legifera plata TVA la încasarea facturii. În acest sens, la sediul filialei bihorene a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi (CECCAR) a avut loc, marţi – 17 iulie, o conferinţă de presă la care au participat Leonica Bochiş, director general CECCAR Bihor, Valerian Pavel Susa – preşedinte CECCAR Bihor şi Constantin Badea – directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor.
Încă de la bun început, Pavel Susa a ţinut să precizeze că demersul de susţinere a iniţiativei guvernamentale nu are nici o conotaţie politică. „Singura politică pe care o facem este politica economică”, a precizat preşedintele CECCAR Bihor.
Acesta a reamintit că ideea cu plata TVA la încasarea facturii a fost solicitată de mediul de afaceri încă în urmă cu trei ani. În martie 2011, Guvernul Boc a avut o iniţiativă de acest fel, dar mult mai restrictivă, care a murit în proiect.
Susa a prezentat, ca un specialist care se loveşte zi de zi de aceste probleme, cum se fac plăţile în condiţiile actuale. „Între plata TVA şi încasarea facturii este o diferenţă, în unele cazuri de până la 190 de zile. Ai, nu ai bani, TVA trebuie plătită la 30 de zile. Administratorii sunt nevoiţi să apeleze fie la credite fie la resursele proprii care afectează cash – flow-ul”, a subliniat preşedintele CECCAR Bihor. Nu mai vorbim că firmele de stat nu plătesc facturile la timp.
Act de curaj
Reprezentanţii mediului de afaceri sunt de părere că această iniţiativă este un act de curaj. „Este o gură de oxigen pentru IMM-uri care reprezintă 92% din firmele active. De la introducerea TVA, în 1993, este cea mai revoluţionară măsură fiscală introdusă în România”, susţine Pavel Susa.
Constantin Badea este de părere că „este timpul să aibă şi Guvernul o coloană vertebrală, nu doar să asculte de FMI, Banca Mondială sau Uniunea Europeană. Mediul de afaceri a ridicat de mai multe ori această problemă. Până acum nu ne-a băgat nimeni în seamă. Când s-a spart buba s-au gândit să ţină seama şi de propunerile noastre”.
În ceea ce priveşte avantajele iniţiativei guvernamentale, câteva dintre acestea ar fi: reducerea presiunii pe cash – flow-ul entităţilor, creşterea resurselor de dezvoltare, eliminarea rambursărilor ilegale de TVA şi întărirea disciplinei financiar – contabile.
Există şi riscuri. În primul rând ar fi vorba despre posibila diminuare a veniturilor bugetare pe termen scurt. „Acest lucru este fals. Bugetul de stat nu este afectat. Pe de altă parte vor creşte costurile de evidenţă şi administrare. Contabilii vor avea mai mult de lucru. Va trebui adaptat corespunzător sistemul de raportări şi declaraţii fiscale”, precizează Pavel Susa.
Şansele de implementare a acestei măsuri sunt mari. În condiţiile în care de la 1 ianuarrie 2013 o directivă a CE permite statelor membre acest lucru. „Mai mult, există în prezent nouă ţări care aplică plata TVA la încasarea facturii. Inclusiv Ungaria, care aplică această măsură de două luni. Nu văd de ce nu am putea face şi noi la fel”, se întreabă preşedintele CECCAR Bihor.
O altă problemă ar fi că modificările Codului fiscal ar tebui aplicate doar după şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. „Nu ar fi pentru prima dată când se încalcă această regulă. Creşterea TVA de la 19% la 24% a fost aplicată la trei zile după apariţie”, a exemplificat Susa.
Constantin Badea speră că se va primi acceptul FMI, având în vedere că alte ţări aplică această măsură, dar nu trebuie să ne aşteptăm la rezultate imediate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!